MAZUREK PRAWDZIWIE ŚLIWKOWY

autor: , kategoria: przekąski na zimno, ciasta kruche i francuskie , dodano: 2013-03-26
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! MAZUREK PRAWDZIWIE ŚLIWKOWY
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! MAZUREK PRAWDZIWIE ŚLIWKOWY
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! MAZUREK PRAWDZIWIE ŚLIWKOWY
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! MAZUREK PRAWDZIWIE ŚLIWKOWY

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę , proszek i cukier łączymy w misce.
Dodajemy posiekane, zimne masło i palcami wcieramy je w mąkę. Ma nam się utworzyć bardzo drobna i puszysta kruszonka. Do kruszonki dodajemy drobno posiekane śliwki i żółtka. Zagniatamy ciasto do chwili aż utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie się Wam wydawać, że ciasto jest bardzo twarde (możecie miec mniejsze niż ja żółtka), to dodajcie łyżkę zimnej wody.

Ciasto wałkujemy na prostokąt i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 30x25 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 - 25 min, do czasu aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Śliwki kroimy na ćwiartki (w zależności jakie są duże). Na zimnym cieście rozsmarowujemy powidła śliwkowe a na nich układamy śliwkiw czekoladzie.
Przygotowujemy polewę z białej czekolady. Jeśli używacie gotowej polewy to podgrzejcie ją według zaleceń na opakowaniu.

Jest to mazurek, który spokojnie możecie przygotować kilka dni wcześniej. Ja mam wrażenie, że najlepszy był 4 dnia :) Możecie też sam spód upiec nawet tydzień wcześniej. Nie należy go trzymac w lodówce ponieważ stwardnieje.

JEST TO NAJLEPSZY MAZUREK JAKI DANE MI BYŁO JEŚĆ.
W tym roku robię ich 3szt :) dla rodzinki a 1 dla męża :D

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • AgaZ, 2013-03-28 14:40:05
    AgaZ
    Uwielbiam śliwki, uwielbiam czekoladę. Od razu dodaję ten przepis do ulubionych i na pewno go wypróbuję. Tak mnie jeszcze natchnęło - może warto te śliwki namoczyć wcześniej w jakimś alkoholu? Na przykład w rumie?
    Jak tylko zrobię to ocenię.
    Komentarz
  • Paula_86, 2013-03-29 13:04:29
    Paula_86
    0
    mazurek zrobiłam na święta
    Za pomysłem poprzedniczki na powidło położyłam trochę śliwek, które mam po robieniu śliwowicy i to jest strzał w dziesiątkę !!! Co do śliwek w czekoladzie mam mieszane uczucie bo z tych co kupiłam przy krojeniu czekolada zwyczajnie sie odkruszała. Lepiej już położyć suszone śliwki, tylko takie wilgotne bo czasem to co bądź w sklepach jest i polać roztopioną ciemną i białą czekoladą...
    Ogólnie polecam, ciasto wyszło mi identyczne jak na zdjęciu, w smaku bomba
  • Myszos80, 2013-03-29 20:01:07
    Myszos80
    Z tymi powidłami to jest super pomysł, jutro go wykorzystam, tyle że u mnie na górę pójdą bakalie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem