Muffiny straciatella

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2013-03-29
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffiny straciatella
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffiny straciatella

Składniki:

Przygotowanie:

Podane powyżej składniki wystarczają na 18 muffinek pieczonych w papilotkach o średnicy 5 cm każda.

1. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i sodę oczyszczoną do osobnej miseczki
2. Pokroić czekoladę na małe kawałki
3. Do większej miski wrzucić masło i jajko, miksować aż masa będzie gładka
4. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C
5. Dodać około 1/5 sypkiej mieszaniny i 1/4 szklanki maślanki do masy maślanej, miksować na niskich obrotach po każdym dodaniu, aż wszystko się połączy
6. Powtarzać punkt 5 dopóki nie zabraknie składników, najlepiej zakończyć na sypkiej mieszaninie
7. Dodać pokrojoną czekoladę i miksować przez pół minuty
8. Nałożyć masę do wcześniej przygotowanych papilotek, nie więcej niż 3/4 objętości
9. Piec przez około 20 minut (najlepiej na specjalnej blaszce z dziurami na muffiny, bez niej muffiny nie rosną do góry, tylko rozlewają się na boki, są płaskie, smak ten sam, ale estetyka taka sobie)
10. Po 5 minutach zdjąć z tacy i zostawić do ostygnięcia, ewentualnie udekorować kakao (lub czymkolwiek chcesz)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 18

Komentarze

  • Tassarinian, 2013-03-29 21:40:44
    Tassarinian
    UWAGA! Pomyliłam się i wpisałam 750 ml maślanki! Ma być jej tylko 3/4 szklanki, czyli trochę powyżej 200 ml!
    Komentarz
  • iwusia59, 2014-02-07 20:10:15
    iwusia59
    Dobrze napisałaś (0.75 szkl.) to jest właśnie 3/4 szkl.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem