Ciasto Brownie

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2013-03-29
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto Brownie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto Brownie

Składniki:

  • czekolada gorzka [2 szt.] (2 tabliczki)
  • masło [1 szt.]
  • mąka [100 g]
  • cukier [250 g]
  • jajka [6 szt.]
  • orzechy [50 g] (mogą być migdały lub rodzynki)

Przygotowanie:

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Blachę (u mnie tortownica) wyłożyć pergaminem, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (180 termoobieg) i piec 20 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest mokre w środku, jeśli chce się uzyskać zbitą konsystencję trzeba odstawić ciasto na ok. 5 godzin w chłodne miejsce żeby czekolada stwardniała :) ciepłe, płynne można podawać z lodami. Zimne, wystudzone z mlekiem na ciepło :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką