Zapiekanka z ryżem

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2013-04-04
  • Zapiekanka z ryżem

Składniki:

  • mięso mielone [0.5 kg]
  • Średnie cebule [5 ]
  • słoiczek koncentratu pomidorowego [1 ]
  • mąka [2 łyżeczki]
  • 250 ml śmietany
  • 40 dag ryżu
  • starty żółty ser
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Przygotowanie:

1. Mielone mięso wrzucamy na rozgrzany olej, dobrze wysmażamy, przekładamy na talerz.
2. Trzy cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na złoto na tłuszczu po smażeniu mięsa. Cebulę posypujemy mąką, mieszamy, zasmażamy. Trzymając cały czas na ogniu, wlewamy wymieszany z kilkoma łyżkami wody koncentrat pomidorowy, zagotowujemy.
3. Do sosu z cebulą dodajemy usmażone mięso, wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
4. Ryż gotujemy, przekładamy do blachy lub naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, układamy pokrojone w plastry dwie cebule, posypujemy żółtym serem. Zapiekamy 5-10 minut w temp. 180 °C

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl- Zapiekanka z dynią

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem