Muffiny z białą, mleczną czekoladą i wiśniami

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2013-04-08
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffiny z białą, mleczną czekoladą i wiśniami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffiny z białą, mleczną czekoladą i wiśniami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffiny z białą, mleczną czekoladą i wiśniami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffiny z białą, mleczną czekoladą i wiśniami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffiny z białą, mleczną czekoladą i wiśniami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffiny z białą, mleczną czekoladą i wiśniami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffiny z białą, mleczną czekoladą i wiśniami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffiny z białą, mleczną czekoladą i wiśniami

Składniki:

  • mąka [1.75 szklanki] (1 szklanka i 3/4 szklanki)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • soda [0.5 łyżeczki]
  • kakao [2 łyżki]
  • cukier puder [0.75 szklanki]
  • mleko [1 szklanka]
  • olej [0.333 szklanki] (1/3 szklanki i 2 łyżeczki)
  • jajka [1 szt.]
  • czekolada biała [100 g] (pokrojona na małe kawałeczki)
  • czekolada mleczna [100 g] (pokrojona na małe kawałeczki, może być gorzka)
  • wiśnie mrożone [1 szczypta] (garstka)
  • olejek waniliowy [0.5 łyżeczki]

Przygotowanie:

Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki i 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- około 100g białej czekolady (pokrojonej na małe kawałki)
- około 100g mlecznej, bądź gorzkiej czekolady (również pokrojonej na małe kawałki)
- garstka mrożonych wiśni przekrojonych na ćwiartki
- pół łyżeczki olejku waniliowego

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier puder przesiewamy do jednej miski. Mieszamy.
Do drugiej miski dodajemy jajko, mleko, olej i olejek waniliowy również mieszamy.
Dodajemy składniki mokre do suchych, mieszamy łyżką. Wrzucamy pokrojoną czekoladę (białą i mleczną/gorzką) i pokrojone wiśnie. Mieszamy całość.
Przekładamy ciasto do formy do pieczenia muffinek wypełnionej papilotkami.
Jeżeli mamy ochotę, posypujemy muffiny startą czekoladą (możemy ten krok pominąć).
Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach.
Gotowe :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Muffinki reniferki FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką