Kurczak w sosie pomarańczowo-estragonowym

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2013-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak w sosie pomarańczowo-estragonowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak w sosie pomarańczowo-estragonowym

Składniki:

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy mięso (myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem) odstawiamy na chwilę do lodówki.

2. W czasie kiedy mięso w lodówce chwyta smak, obieramy i kroimy cebulę. Obieramy pomarańcze i wyciskamy z nich sok. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka. Nie traktujmy go jednak zbyt mocno ogniem, bo później i tak będziemy go dusić w sosie. Po usmażeniu wyjmujemy go z patelni, a na pozostały po nim tłuszcz wrzucamy cebulę, która pięknie nam się podsmaży i nabierze wyjątkowego smaku. Po kilku minutach wlewamy bulion. Do bulionu dodajemy usmażonego kurczaka i sok z pomarańczy.

3. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oczywiście grubo posiekanym (jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami świeżego estragonu) bądź roztartym w dłoniach (dzięki rozcieraniu ziół w dłoniach wydobywamy ich cudowny aromat) estragonem. Na koniec dodajemy śmietanę, podgrzewamy wszystko tak długo, by sos nieco zgęstniał.

4. Podajemy z makaronem, w moim przypadku padło na farfalle.
Smacznego !

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe