Naleśniki zapiekane z pieczarkami i mozarellą

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2013-04-12
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Naleśniki zapiekane z pieczarkami i mozarellą
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Naleśniki zapiekane z pieczarkami i mozarellą

Składniki:

Przygotowanie:

1.Mięso myjemy, kroimy na bardzo małe kawałki, spryskujemy odrobiną oleju i nacieramy przyprawami wg uznania : solą, pieprzem, papryką, dowolnymi ziołami. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki i zabieramy się za naleśniki.

2. Z jajek, mąki i mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie ono za gęste należy rozrzedzić je wodą (najlepiej gazowaną, wtedy naleśniki będą bardziej puszyste). Do ciasta dodajemy sporą ilość natki pietruszki (ok.2 łyżek), sól i pieprz (ciasto można wzbogacić także innymi przyprawami np. tymiankiem). Smażymy cienkie naleśniki na niedużej ilości oleju .

3. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plastry (ja w tym celu użyłam strony tarki, z której wychodzą cienkie plastry, aczkolwiek pieczarki starte na jej dużych oczkach również będą odpowiednie). Oliwki kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy czosnek z cebulą wcześniej posypaną niewielką ilością soli dzięki temu cebula pięknie nam się zeszkli, po czym dodajemy pieczarki, je również solimy, ale tylko odrobinę, aby wypuściły nadmiar zgromadzonej w sobie wody. Następnie smażymy wszystko do zredukowania ilości wody. Mięso smażymy na oddzielnej patelni, przekładamy do cebuli i pieczarek, a następnie wlewamy szklankę soku pomidorowego i dusimy wszystko ok. 5 min.

4.Farsz doprawiamy do smaku, po czym dodajemy ok. 7 łyżek śmietany i natkę pietruszki. Ścieramy mozarellę na dużych oczkach tarki. Pozostawiamy jej trochę na posypanie wierzchu potrawy.

5. Każdy naleśnik posypujemy startą mozarellą, następnie nakładamy farsz, zwijamy w rulon. Układamy je w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Z pozostałego soku pomidorowego i śmietany przygotowujemy sos, którym polewamy ułożone naleśniki. Całość posypujemy pozostałym startym serem. Zapiekamy 10-15min w temp. 200C.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • ladyasia, 2013-04-17 09:54:59
    ladyasia
    1
    bomba kaloryczna jakich mało, ale smaka mi już zrobiłaś

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe