Śniegowe ziemniaczki

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2009-12-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śniegowe ziemniaczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śniegowe ziemniaczki

Składniki:

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki, zagotować wrzątek z solą i wrzucić ziemniaki. Gotować aż będą miękkie. Ubić dodając powoli po łyżeczce masła i śmietany.

Takie ziemniaki robiła moja Mama. Wyglądają jak śnieg i mają też taką konsystencję. Jak byłam dzieckiem robiłam z nich bałwanki:D

    Śr. ocena: 4.59 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • shiral, 2009-12-18 14:37:22
    shiral
    3
    Bardzo fajny przepis Z pewnością wykorzystam go jako przystawkę, bądź dekorację do potraw Czasem jak będę potrzebowała mocniejszego akcentu dodam zioła
  • Ashira, 2009-12-18 15:15:23
    Ashira
    0
    ze śmietaną nie jadłam.... nie nada kwaskowatego posmaku?
    z masłem tradycyjnie u mnie, albo z ugotowanym z ziemniakami czosnkiem, nawet z mlekiem jadłam... ale śmietana... na pewno dobre, ale wg trochę zbędnych kalorii. lepiej chlupnąć mleka
  • Kancia, 2009-12-18 15:42:26
    Kancia
    1
    równiez ze smietana nie próbowałam, jadłam z masłem i mlekiem. Faktycznie smietana plus masło to ładna bombka kaloryczna
  • Seona, 2009-12-18 18:19:19
    Seona
    0
    Z mlekiem mogą wyjść takie rzadkie, a śmietana nadaje takiej "kremowości" i super się z nią ubija. Na 4 duże ziemniaki, kilka łyżeczek śmietany i masła to znowu nie tak źle, a smakowo pyyyycha
  • maatra, 2009-12-18 22:24:07
    maatra
    czytam komentarze i zdzwiona jestem,ze ktos mogl nie znac ziemniakow ze smietana. ja to jestem mistrzem w robieniu bomb kalorycznych polecam !!!
    a jak dzieci maja faze na sosy pomidorowe,mozna zabarwic koncentratem
    Komentarz
  • Eowina1818, 2009-12-21 22:54:32
    Eowina1818
    3
    z mlekiem i masłem to robiłam ale ze śmietaną to jeszcze nie. i tu mój błąd!
    świetny pomysł od maarty aby jeszcze spróbować z koncentratem
  • zuzaneczka, 2009-12-30 22:17:39
    zuzaneczka
    1
    lubię takie ziemniaczki z masłem i mlekiem, śmietana to dla mnie zbędne kalorie, mleko wystarczy dodawać stopniowo żeby nie przedobrzyć - wtedy konsystencja będzie właściwa
    no i dodaję jeszcze przyprawy, pucha!!!
  • cheshire-cat, 2010-01-03 10:25:26
    cheshire-cat
    0
    ja tak robię, dodaję jeszcze pietruszkę pyszne
  • ewelline, 2010-01-09 01:50:19
    ewelline
    0
    ja bym dodała koperek !!!!
  • NIKaP-n, 2010-01-18 22:29:14
    NIKaP-n
    2
    Ciekawe i baaardzo smaczne puszyste ziemniaczki
  • checka707, 2010-09-20 16:30:55
    checka707
    0
    Rewelacja Dziękuję za ten przepis, ziemniaki mają idealną konsystencje. Wreszcie znalazłam smak, którego szukałam od kilku lat od powrotu z Litwy.
  • Doti_, 2010-09-20 23:06:46
    Doti_
    1
    Takie same robi również moja Mama.
    Ale koperek musi być!
  • vatosianka, 2010-09-21 01:46:12
    vatosianka
    checka707 tak a pro po Litwy-pracowałam w restauracji,w której zamiast zwykłych gotowanych ziemniaków były podawane właśnie tłuczone z masłem ,ale śmietanka była z kartonika zamiast kwaśnej gęstej- i tak oto przyrządzone nazywały się właśnie ziemniakami po litewsku
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe