Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, dodano: 2013-04-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Składniki:

Przygotowanie:

1. Przesiewamy mąkę z proszkiem na stolnicę, dodajemy margarynę (najlepiej wyjąć ją z lodówki na jakieś 30min przed przystąpieniem do zagniatania, bo ciepła margaryna bez problemów łączy się z mąką). Wszystko razem siekamy. Następnie do posiekanej margaryny dodajemy cukier puder, wanilinowy, oraz 2 jajka. Całość zagniatamy.

2. I tu oczywiście, mimo iż niby mam przepis, to jak zwykle zrobię po swojemu. Przepis sugeruje aby całość zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Ja natomiast odkrawam ¼ ciasta (która będzie ścierana na wierzchu ciasta) dzielę je na mniejsze porcje, tak by szybciej się schłodziły i wkładam je do zamrażalki. Natomiast ¾ ciasta, które mają być jego spodem zgodnie z przepisem lądują w lodówce na 30min. Robię tak dlatego, że zamrożone ciasto o wiele łatwiej się ściera na tarce, aniżeli tylko schłodzone, a że tarka to sprzęt którego wybitnie nie lubię używać, toteż dla ułatwienia sobie tej nieprzyjemnej pracy zamrażam ciasto.
Wskazówka: im mniejsze będą porcje ciasta włożone do zamrażalnika, tym jest większe prawdopodobieństwo, że ulegną zamrożeniu

3. W trakcie kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy blachę : smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Następnie na sitku odsączamy brzoskwinie z puszki i kroimy je na niewielką kostkę.

4. Mieszamy oba budynie wraz z mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami cukru. W garnku podgrzewamy 1 l mleka, kiedy będzie ono lekko podgrzane, odlewamy z niego 1 szklankę i łączymy to z budyniami.
Wskazówka: lekko ciepłe mleko zdecydowanie lepiej łączy się z proszkiem budyniowym, wytwarzając zdecydowanie mniejszą ilość grudek. Ważne jest żeby mleko to nie było za gorące, bo zaparzy nam mąkę i z budyniu nici. Mimo takiej procedury proponuje dla pewności przelać przez sitko całą ta powstałą miksturę, żeby upewnić się, że żadna grudka nie przedostanie się do mleka.

5. Na pogrzanym mleku gotujemy budyń, a następnie lekko go studzimy (jakieś 15min).

6. W czasie kiedy budyń stygnie, wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim przygotowaną formę. Na ciasto wylewamy jeszcze ciepłą masę budyniową, na niej zaś układamy pokrojone brzoskwinie, którego lekko dociskamy do masy. Na wierzch ścieramy porcje ciasta zlokalizowane w zamrażalce.

7. Pieczemy przez 45min w 160C. Po wystudzeniu (ciasto z budyniem musi całkowicie ostygnąć, bo w przeciwnym wypadku masa budyniowa będzie nam się wylewała) posypujemy obficie cukrem pudrem.

Więcej na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

*Przepis, nieco przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z Gotuj krok po kroku, nr 3/2013

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 105 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • milka6263, 2013-04-27 21:57:18
    milka6263
    0
    Wygląda bardzo apetycznie
    Do wypróbowania!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Tarta z otrębami i nektaryną
  • Mniam: 8
    Muffiny z fetą i szpinakiem
  • Mniam: 3
    Zielone naleśniki z szynką
  • Mniam: 5
    Bruschetta z mozarellą i pomidorkami koktajlowymi

Zamknij