Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Sernik z galaretką i truskawkami na zimno

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2009-10-28
  • Sernik z galaretką i truskawkami na zimno

Składniki:

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać ser, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do rondla i – mieszając – zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając.

Mąkę rozprowadzić mlekiem, wlać do wrzącej masy serowej i – wciąż mieszając – jeszcze chwilę ją pogotować, by ser zgęstniał.
Gorącą masę serową podzielić na pół i do jednej połówki wlać kakao rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody i wsypać czekoladę startą na tarce o grubych oczkach.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i na przemian wlewać do niej raz część kakaowej masy serowej, raz – masy jasnej.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, osączyć na serwetce, podzielić na połówki, ułożyć na wystudzonym serniku i zalać tężejącą galaretką.
Sernik wstawić do lodówki na 2 godz.

    Śr. ocena: 4.17 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • AgaZ, 2009-12-06 21:59:13
    AgaZ
    2
    Zrobiłam i smakowo jest pyszny. Mam tylko uwagę odnośnie spodu. Teraz zrobiłabym go na biszkoptach lub herbatnikach, bo dość ciężko się go wyjmuje z tortownicy.
    Dodałabym też trochę rozpuszczonej żelatyny. Na pewno będzie miał wtedy bardziej zwartą konsystencję.
  • kropka75, 2009-12-31 14:18:00
    kropka75
    2
    Zgadzam się z Agą. Sernik trudny do wyjęcia z formy. Zdecydowanie sprawę ułatwia kruche ciastko.

    W smaku bardzo dobry.
  • prowokatorka, 2010-01-01 17:20:04
    prowokatorka
    2
    Ja bym zrobiła na cieście biszkoptowym.W moim domu dosyć często robimy serniczek na zimno ,jest pyszny.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym