Jajka zasmażane w skorupce

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2013-05-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka zasmażane w skorupce
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka zasmażane w skorupce
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka zasmażane w skorupce
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka zasmażane w skorupce

Składniki:

Przygotowanie:

Gotujemy jajka na twardo. Po zagotowaniu czekamy aż wystygną. Kroimy koperek/szczypiorek według uznania. Kiedy jajka będą już chłodne rozkrajamy je na dwie połówki (nie martwcie się, nie zawsze to się udaje) i wrzucamy do niewielkiej miski do której później dajemy pokrojony szczypiorek/koperek i wlewamy kefir. Po przygotowaniu farszu nakładamy do skorupek, sypiemy niewielką ilośc bułki tartej i podsmażamy na gorącym oleju.

Przepraszam za niewyraźne zdjęcia, robione telefonem. Jajeczka robione przez moją babcię od lat, serdecznie polecam!

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • tamistra, 2013-05-10 17:02:49
    tamistra
    0
    Pyszne Ja robię w ten sposób jajka faszerowane na Wielkanoc - z tym, że dodaję jeszcze pieczarki, uprzednio podsmażone i doprawione solą i pieprzem.
    A i smażę jajka na maśle - moim zdaniem są lepsze, niż na oleju
  • lines, 2013-05-11 12:01:48
    lines
    0
    O tak!
    Z tymi jajkami wiąże się śmieszna historia. Poznałam je w domu rodzinnym TŻ i później zrobiłam na jego przyjazd do mnie (w końcu przez co prowadzi droga do serca ?). Cały wieczór kręcił mi się wtedy tato po kuchni i tylko co chwilę pytał: "A to się podgrzewa? A to się smaży? A na zimno to dobre?"
    I co? Otwieram rano lodówkę, żeby Ukochanemu pyszne jajeczka podsmażyć na śniadanie, a tam... na wielkim półmisku zostały 4 połówki!
    Eh tatuś tatuś...
    Osobiście nie wiem jak smakują zimne, ale skoro zniknęły wprost z lodówki, chyba również są smaczne
    Dla mnie świetna przekąska. Trochę "trudna" w jedzeniu (tłuste ręce), ale za wspomnienia i smak daję 5 gwiazdek.

    Karyvlea dziękuję za przypomnienie - będą dziś "w produkcji"

    P.S. Osobiście nie dodaję kefiru.
  • Eowina1818, 2013-05-13 16:43:05
    Eowina1818
    0
    Jajeczka wyszły Ci świetnie! Nigdy takich nie robiłam i chętnie spróbuje!
    Podoba mi się także opis przyrządzania.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe