Pierogi z truskawkami

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2013-05-15
  • Pierogi z truskawkami

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pszenna [3 szklanki]
  • jajka [1 szt.]
  • sól [0.25 łyżeczki]
  • oliwa z oliwek [1 łyżka]
  • woda [1 szklanka] (ciepła)
  • mleko [100 ml]
  • FARSZ
  • truskawki [1 op.] (mrożone)
  • cukier [0.25 łyżeczki] (ilość na 1 pieroga)

Przygotowanie:

Na stolnicę (lub do miski) wsypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko. Dodać oliwę, sól i część wody wymieszanej z mlekiem. Zagniatać ciasto, dodając resztę wody i mleka (może trochę zostać).

Ciasto rozwałkować* na cienki placek (ok. 2mm). Za pomocą szklanki wycinać kółka; każde z nich należy dodatkowo rozwałkować.

Truskawki rozmrozić - oczywiście najlepsze są świeże, jednak nie zawsze są one dostępne.

Na każde kółko nakładać odpowiednią ilość truskawek (2-3 małe) i posypywać cukrem. Mocno zagnieść ze sobą brzegi ciasta.

W dużym garnku zagotować wodę z łyżką oliwy z oliwek oraz łyżeczką soli. Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.

*UWAGA! Miejsce, na którym mamy zamiar rozwałkować ciasto, jak i wałek należy uprzednio posypać mąką. Gotowe pierogi również układamy namiejscu wysypanym mąką.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: farsz do świątecznych pierogów

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe