Mięso Od Szynki W Sosie Musztardowym

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2013-05-30
  • Mięso Od Szynki W Sosie Musztardowym

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis pochodzi z mojego bloga i jest oryginalną recepturą mojej babci :)

Mięso natrzeć musztardą (można posypać odrobiną pieprzu). Nie polecam używać soli w tym przepisie, ponieważ kostki warzywne są słone same w sobie, więc sos może okazać się przesolony i nie będzie smakował tak jak powinien.
Następnie nasmarowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby "przeszło" musztardą (najlepiej zostawić na całą noc, jeśli ktoś zdecyduje się przygotować mięso dzień wcześniej). Po kliku godzinach wyjmujemy mięso i na rozgrzanym tłuszczu na dłużej patelni podsmażamy je aż lekko się zarumieni, ale jednocześnie nie będzie w pełni usmażone. Wtedy dodajemy cebulę i na mniejszym ogniu podsmażamy razem te dwa składniki. W między czasie przygotowujemy bulion warzywny z 1,5 L wody i 1,5 kostki warzywnej.
Kiedy cebula jest już zeszklona, dodajemy przygotowany wcześniej bulion, pieprz ziarnisty i listki laurowe.
Zmniejszamy ogień i dusimy mięso, aż będzie miękkie, tzn, jeśli np. zauważmy, że części mięsa zaczynają się same od siebie oddzielać. Oznacza to, że trzeba natychmiast zdjąć mięso z ognia, inaczej rozgotujemy je i będzie niesmaczne. Ale trzeba również uważać, żeby nie zakończyć gotowania zbyt wcześnie. Mięso twarde i mięsiste też nie przypadnie do gustu naszym domownikom. Można również od czasu do czasu uciskać mięso np. drewnianą łyżką i "pod ręką" czujemy czy mięso jest miękkie czy nie. Czas duszenia to około 1 godzina.
Po zakończeniu duszenia robimy w szklance mieszankę ze śmietany, mąki oraz sosu (im więcej dodamy sosu, tym ciemniejszy będzie po zaklepaniu). Następnie wlewamy zaklepkę do bulionu z mięsem, jednoczenie mieszając bulion. Mieszamy tak długo, aż uzyskamy jednolity kolor. Kiedy nasz bulion z zaklepką się zagotuje, przekładamy mięso do garnka, a sos przecedzamy przez sitko. Na koniec dodajemy bazylię i jeszcze raz zagotowujemy na około minutę.

Przez cały proces przygotowywania od czasu do czasu trzeba zamieszać bulion, potem sos, jak również przekładać mięso raz na jedną stronę i na drugą, żeby się nie przypaliło.

Sos powinien mieć żółtą/jasno brązową barwę. Zależy to od tego, ile zużyjemy musztardy, a potem śmietany i mąki do wykonania zaklepki. Nie wolno dodać za dużo mąki, wtedy sos będzie bardzo gesty.

Jest również druga, pieczeniowa wersja tego samego sosu. Mięso posypujemy TYLKO pieprzem, a zamiast bulionu warzywnego, przygotowujemy bulion mięsny. Reszta wykonania jak wyżej.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 150 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem