filet z kurczaka w cieście.

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2013-06-11
  • Mniam: 9
    Mniam zdjęcie! filet z kurczaka w cieście.
    Mniam: 9
    Mniam zdjęcie! filet z kurczaka w cieście.
  • Mniam: 12
    Mniam zdjęcie! filet z kurczaka w cieście.
    Mniam: 12
    Mniam zdjęcie! filet z kurczaka w cieście.

Składniki:

Przygotowanie:

Kurczaka po umyciu i osuszeniu przekrawamy wzdłóż,poziomo, aby uzyskać 4 w miarę równe filety. Nacieramy przyprawą do kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie wg uznania innymi przyprawami np oregano.
Na patelni podsmażamy cebulę, pieczarki i paprykę, gdy przestygną układamy na filetach, po czym przykrywamy serem.
Ciasto kroimy w kawałki takiej wielkości, aby oplotły nasze filety, przy czym boki nacinamy nożem poziomo do fileta aby zrobić "warkocz" i przeplatamy raz z prawej raz z lewej. Na jednym ze zdjęć widać, że wzięłam za mały kawałek ciasta przez co przy pieczeniu góra rozeszła się na boki. Następnie smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiej i wkładamy na papierze do pieczenia na blachę i następnie do piekarnika.
Pieczemy około 25-35 minut w 200 stopniach.
Możemy podać z jakąś sałatką, ja akurat po prostu przystroiłam z uwagi na to, iż za sałatkami nie przepadam.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • senioritta19, 2013-06-12 10:52:39
    senioritta19
    mmmm....wygląda smakowicie, muszę koniecznie wypróbować
    Komentarz
  • Gomra, 2013-06-13 21:07:07
    Gomra
    też musze spróbować, takiej wersji kurczaka jeszcze nie jadłam. A powiedz mi czy piersi najpierw tez podsmazasz? bo taka ilośc czasu pieczenia wydaje się być mała.
    Komentarz
  • Wiktoria Kalek, 2013-06-14 15:09:37
    Wiktoria Kalek
    MMM. z ciasta francuskiego jeszcze nie jadłam. zwykle robię to w mączce jajku z parmezanem i płatkami kukurydzianymi to jest dopiero pyszotka
    Komentarz
  • Angel_00, 2013-06-16 22:02:00
    Angel_00
    Gomra nie podsmażam po prostu tak jak napisałam przecinam pierś na pół, aby były cieńsze i wtedy szybciej są gotowe bo nie są takie grube i nie potrzebuję tyle czasu
    Komentarz
  • emila28101987, 2013-06-29 21:27:50
    emila28101987
    0
    Super przepis, a zwłaszcza gdy znudzą się "zwykłe" obiady. Jest to baardzo syte danie i ciężko zjeść do końca, ale smkauje super. Pierś wychodzi mięciutka i bez obaw - nie wychodzi surowa. Dodatkowo całość bardzo fajnie wygląda, więc może służyć jako popisowe danie, kiedy zapraszamy rodzinke lub znajomych ) POLECAM
  • asiula27, 2013-07-03 08:36:37
    asiula27
    0
    muszę spróbować, bo tradycyjne kotlety już mi się przejadły, a muszę przyznać, że wygląda obiecująco
  • sanderka88, 2014-02-11 14:55:33
    sanderka88
    0
    Robiłam w weekend i wyszło pyszne! Bardzo syte, naje się 4-osobowa rodzina
  • ceciii, 2014-07-17 15:44:07
    ceciii
    0
    Zrobiłam raz, dwa, trzy... Ojjj, nie pamiętam ile razy też się bałam, że pierś będzie surowa - ale bardziej z tego powodu, że nie piekę jej w piekarniku, tylko w halogenie. Jednak wyszło idealnie wszyscy się zajadają, a teść przy większej okazji domaga się większej (no przecież ) ilości tego dania.
    Zrobię jeszcze nie raz, na pewno

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem