faszerowane bakłażany w sosie paprykowym

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, dania z ryżu , dodano: 2013-06-12
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! faszerowane bakłażany w sosie paprykowym
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! faszerowane bakłażany w sosie paprykowym

Składniki:

Przygotowanie:

Bakłażany:

Ugotować ryż al dente i odstawić. Pieczarki, paprykę, selera, cebulę i pomidora pokroić w bardzo drobną kostkę, a czosnek najdrobniej jak się da. Przełożyć wszystkie warzywa i pieczarki do garnka, wymieszać z oliwą i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. Następnie odcedzić, jeśli potrzeba, wymieszać z ryżem, startymi serami, jajkiem i doprawić solą i pieprzem.

Przekroić bakłażana na pół, wydrążyć, posmarować wnętrze oliwą i lekko posolić. Wyłożyć obie części farszem, ugnieść w pożądany kształt i przysypać wierzch bułką tartą.

Bakłażany ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Podawać z ciepłym sosem paprykowym i przyozdobione świeżą natką pietruszki.

Sos paprykowy:

Paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać wodą, oliwą, sokiem z cytryny i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Następnie dodać obie mąki i miksować jeszcze przez chwilę. Przelać masę do garnka przez gęste sitko, tak aby pozostały na nim wszelkie niezmiksowane pozostałości. Zagotować sos, doprawić do smaku przyprawami i gotować jeszcze kilka minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem