Ciasto orzechowe

  • Ciasto orzechowe

Składniki:

  • masło [250 g]
  • jajka [4 szt.]
  • mąka pszenna [3 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • cukier [1 szklanka]
  • kakao
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • migdały

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić i odstawić białka na później. Mąkę, masło, 4 żółtka i proszek do pieczenie połączyć i wyrobić. Następnie podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażarki na 30 minut.
Po wyjęciu jedną białą część ciasta i część kakaową potrzeć na wysmarowaną blachę. Na potarte ciasto wyłożyć orzechy, migdały, rodzynki. Następnie ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dosypać szklankę cukru. Ubitą pianę wylać na ciasto. Na pianę utrzeć ostatnią część ciasta. Piec 35-40 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, kokosem lub zrobić polewę czekoladową.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z truskawkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)