Prażonki

autor: , kategoria: kuchnia polska , dodano: 2013-07-06
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Prażonki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Prażonki

Składniki:

  • ziemniaki [0.5 ] (kg)
  • kiełbasa zwyczajna [0.6 ] (daf)
  • boczek wędzony [30 ] (dag)
  • cebula [3 ] (średniej wielkości)
  • burak czerwony [1 ] (średni)
  • marchew [1 ] (średnia)
  • smalec [0.5 ] (kostki)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Obrane warzywa, cebulę i boczek kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Dno garnka wykładamy boczkiem, a resztę składników układamy warstwami (kolejno: ziemniaki, buraki, marchew, cebula, kiełbasa, ziemniaki itd.) tak, aby na wierzchu znalazły się ziemniaki. Na każdą warstwę ziemniaków dajemy po odrobinie smalcu i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 40 - 50 minut (po 30 minutach można sprawdzić, czy ziemniaki są już miękkie). Ważne jest, aby niczego nie mieszać. Potrawa ma robić się sama :-) Najlepiej smakuje podana z zimnym kefirem. Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne bolognese podlana winem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką