Tort Tęczowy - trochę inny przepis

autor: , kategoria: torty , dodano: 2013-07-10
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Tort Tęczowy - trochę inny przepis
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Tort Tęczowy - trochę inny przepis

Składniki:

Przygotowanie:

Wyglądał tak pięknie, że nie mogłam go nie upiec. Po wykończeniu, siedem, nie!, osiem osób rzuciło się na niego w wygłodniałym szale i...
Był ohydny. Niesmaczny. Mdły. Po prostu totalna katastrofa! Sprawdziłam przepis na pewnej stronie internetowej, z której go brałam. Wszystko się zgadzało. Osłupiała przeczytałam wszystkie pełne zachwytów komentarze...
No cóż. Wyrzuciłam 2/3 ciasta i zaczęłam kombinować.
I dodam, że aromat toffi jest niezbędny! No chyba, że ktoś nie lubi. Dziwne, że nikt nie wpadł na to przede mną?

Wykonanie:
Tak jak w oryginalnym przepisie czyli: masło miksujemy na gładką i puszysta masę,;dodajemy cukier, miksujemy; wbijamy białka i jajko, miksujemy. Do tego dodajemy aromat. Potem do tak przygotowanej masy dodajemy mleko i składniki suche - na zmianę.
Ciasto dzielimy na sześć części (po ok. 220 g każda), do każdej dodajemy barwnik i tuż przed pieczeniem odrobinę sody rozpuszczonej we wrzącej wodzie - wzmacnia to kolor.
Foremka około 21 cm średnicy; pieczemy przez 15-20 minut, nagrzewanie góra/dół, w temperaturze 190 stopni.
Studzimy, przekładamy kremem i dekorujemy.
Składniki na krem:
- dwa kremy śmietankowe do tortów + dwie masy śmietanowe drOetker
lub dla wielbicieli kremówki - mogą pozostać przy niej, ale od razu mówię, że nie znam proporcji bo nie stosuję.

Efekty na zdjęciach :))) Przy tym to pierwsze przedstawia wypiek, który wywaliłam. Kolejne wizualnie były takie same, ale za to o niebo lepsze i znikały w przeciągu jednego dnia :)))

    Śr. ocena: 1.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • przytulanka87, 2013-07-10 10:44:54
    przytulanka87
    Ale skąd brałaś oryginalny przepis? Mamy sie domyśleć szczegółów ?
    Komentarz
  • przytulanka87, 2013-07-10 10:45:49
    przytulanka87
    Poza tym jest tylko jedno zdjęcie
    Komentarz
  • scorpionec, 2013-07-10 11:10:27
    scorpionec
    2
    Aromat czy to toffi czy każdy inny nie ma wpływu na smak a na zapach raczej

    w oryginalnym przpepisie jest masło..(nie wydaje mi się by jakikolwiek biszkopt na margarynie mógłby być smaczny) poza tym nic co mogłoby mieć wpływ na smak nie dodałaś więc szczerzę wątpi e odkrywczość tego przepisu to chyba raczej przykrywka by nikt ci nie zarzucił zrzynania przepisu

    no i masy dr oetker czy każde inne torebkowe mogą tylko pogorszyć smak ciasta.. zainteresowanym polecam jednak poszukania oryginału w necie i wykonanie masy z naturalnych składników

    oryginalny jest pyszny!!! piekłam więc sprawdziłam polecam!
  • agausia78, 2013-07-10 18:42:57
    agausia78
    To ciekawe... Ja oryginalnego wyrzuciłam do kosza na śmieci - a u mnie w domu siedem słodkolubnych osób... Poszedł cały widoczny kawałek ze zdjęcia...

    Pytam się więc dlaczego? To z tej pyszności?

    Kolejny, już z aromatem i kremem bez kremówki, poszedł w jeden dzień...

    Przepis krąży w necie, jest go pełno i pełno, wystarczy tylko wpisać w hasło. Przeczytałam ich kilkadziesiąt, trudno byłoby podać ten źródłowy. I dlatego napisałam "trochę inny". Czasem jeden szczegół wiele zmienia.

    Powiem tak - jeśli ktoś nie lubi mdłego, angielskiego pieczywa to zdecydowanie nie polecam tego tortu w wersji oryginalnej.
    Jeśli ktoś woli właśnie łagodne i nijakie smaki oraz tłuste kremy, to zdecydowanie odradzam moją wersję i polecam oryginalną.

    Sami musicie wybrać.

    Ja w każdym bądź razie, wolałbym od razu wyrzucić kasę do kosza na śmieci, niż piec to, tfu.., przepyszne cudo według oryginalnego przepisu. Przynajmniej bym się nie napracowała...
    Komentarz
  • Paula_86, 2013-07-10 23:39:31
    Paula_86
    sama chemia, proszki, aromaty, sztuczne kremy? no i pytam po co, dla efektuwizualnego? bo raczej nie dla zdrowia i smaku....
    Komentarz
  • przytulanka87, 2013-07-11 10:15:22
    przytulanka87
    A gdzie zdjęcia Twojego wypieku? Piszesz: ''Efekty na zdjęciach ))''

    Komentarz
  • pinaplesss, 2013-07-11 11:38:30
    pinaplesss
    W tym torcie, to chyba chodzi o efekt wizualny, bo smakowy pewnie żaden. Nie upiekę go dziecku, to napewno. Jest tyle przepysznych tortów, no i zdrowszych. O tym pewnie każdy powiedział, że jest piękny i pyszny, a w domu obgadali, że sama chemia i nijaki..... Jak większość wizażanek, widać po komentarzach.
    Komentarz
  • cherry_flamme, 2013-07-11 18:49:59
    cherry_flamme
    Przecież to ciasto nie ma zachwycać smakiem, tylko cieszyć oczy. Zazwyczaj robi się je dla dzieci i nie znam takiego, któremu by się nie podobało.
    Komentarz
  • juuuhu, 2013-07-12 12:45:46
    juuuhu
    Nie lubię tego typu wynalazków. Nie wygląda apetycznie i trąci chemią.
    Komentarz
  • paulinka4pt, 2013-07-13 10:29:56
    paulinka4pt
    myślę że jeśli zjemy taki tort raz na rok to na pewno nic nikomu się nie stanie, ludzie nie przesadzajcie..
    Komentarz
  • coral91, 2013-07-15 01:03:41
    coral91
    o wiele lepszy jest w wersji galaretkowej. smaczny, zdrowy, bez pieczenia (:
    Komentarz
  • julkazelka, 2013-07-17 22:54:04
    julkazelka
    ejjj ten pomysl z galaretka rewela!
    Komentarz
  • julkazelka, 2013-07-17 22:54:33
    julkazelka
    ale oczywiscie taka bez zelatyny zwierzecej tylko w pl ciezko dostac niestety :/
    Komentarz
  • julkazelka, 2013-07-17 22:55:07
    julkazelka
    mozna jeszcze z masa cukrowa kombinowac ale to juz tez chemiczna bomba!
    Komentarz
  • kaczaka, 2013-07-18 16:11:40
    kaczaka
    0
    Ja zrobiłam teczowy tort corce na urodziny, nie szalalam z 7 kolorami a 5 a ze torta musialam upiec raz dwa zrobilam zwyklego biszkopta ktorego rozlalam na 5 foremek, mase zastapila mi bita smietana (z pawdziwej smietany z dodatkiem cukru waniliowego)
  • sublime, 2013-07-19 22:10:33
    sublime
    0
    Przepis mało przejrzysty, raczej z cyklu "opowiem wam jak robiłam przepis z inernetu". Do tego krem z proszku. Jedna gwiazdka tylko za zdjęcie.
  • Korah, 2014-07-07 16:31:13
    Korah
    Nie oceniam, tylko napiszę. Nie przeszło by mi to przez gardło, wygląda wstrętnie i dziecku również bym tego nie podała. Wystarczy, że ma kolorowe słodycze ze sklepu, w domu wolę zrobić to, czego w sklepach nie ma, a więc zdrowe i z minimalną potrzebną ilością cukru.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe