Pavlova idealna - bardzo łatwa!

autor: , kategoria: torty, desery owocowe , dodano: 2013-07-14
  • Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Pavlova idealna - bardzo łatwa!
    Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Pavlova idealna - bardzo łatwa!
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Pavlova idealna - bardzo łatwa!
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Pavlova idealna - bardzo łatwa!
  • Mniam: 10
    Mniam zdjęcie! Pavlova idealna - bardzo łatwa!
    Mniam: 10
    Mniam zdjęcie! Pavlova idealna - bardzo łatwa!
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pavlova idealna - bardzo łatwa!
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pavlova idealna - bardzo łatwa!

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na tę bezę jest naprawdę idealny. Do tej pory zawsze coś nie wychodziło.

A ta beza jest niemal idealnie biała, krucha z zewnątrz i delikatnie piankowa wewnątrz.


BEZA:

* Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Góra i dół bez termoobiegu.

* Używamy około 150-160 ml białek. Najlepiej jest faktycznie to odmierzyć, bo od proporcji zależy czy beza wyjdzie.
Ubijamy je na naprawdę sztywną pianę, ale uważamy też, żeby nie ubijać za długo. Po odwróceniu naczynia piana ma pozostać nieruchomo na swoim miejscu.

* Teraz ważna rzecz - cukier. Naprawdę polecam użyć cukier puder lub bardzo drobniutki cukier do wypieków. W obu przypadkach dodajemy szklankę (ok 220g).
Cukier dodajemy BARDZO POWOLI, malutkimi partiami. Po dodaniu każdej partii dokładnie miksujemy na wysokich obrotach. W ten sposób uzyskamy lśniącą, białą i wciąż bardzo sztywną pianę.

* Po dodaniu całego cukru dodajemy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dwie łyżeczki octu winnego/jabłkowego.
Teraz już NIE MIKSUJEMY!. Mieszamy delikatnie łyżką.

* Obniżamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni.

* Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową. Szybko wykładamy pianę i formujemy ją w okrągły tort z lekkim zagłębieniem wewnątrz. Jeśli piana będzie przygotowana odpowiednio - będzie sztywna i będzie łatwo się formować.

* Wkładamy bezę do piekarnika i pieczemy przez 1 godz. 20 min.

* Po zakończeniu pieczenia nie wyjmujemy bezy z piekarnika! Najlepiej zostawić ją w wyłączonym piekarniku na noc, a co najmniej do całkowitego wystygnięcia piekarnika.




KREM:

* Kremówkę ubijamy z cukrem na bitą śmietanę

* Stopniowo, powoli dodajemy mascarpone i mieszamy razem z bitą śmietaną



DEKORACJA:

Po wyjęciu Pavlovej z piekarnika - dekorujmy :)
Na środek wykładamy nasz krem - na pewno będzie za ciężki, a beza wewnątrz się załamie. Nie przejmujemy się i wypełniamy załamanie kremem. Dekorujemy owocami.


Smacznego!

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Amizu, 2013-07-17 17:08:59
    Amizu
    Wygląda Pysznie ! Musze wypróbować ten przepis
    Komentarz
  • cowie, 2013-07-17 19:37:55
    cowie
    W takim razie powodzenia, a ja czekam na zdjęcie!
    Komentarz
  • sylwia0269, 2013-07-23 12:22:59
    sylwia0269
    Mm...
    Komentarz
  • misianka, 2013-07-23 19:49:09
    misianka
    zaśliniłam się, ja która niekoniecznie jest za słodyczami
    Komentarz
  • cowie, 2013-07-23 20:35:38
    cowie
    Jak ja bym chciała nie być za słodyczami
    Dziękuję
    Komentarz
  • przytulanka87, 2013-07-24 11:34:40
    przytulanka87
    Ciasto wygłąda pysznie!!!!


    Doddaję do ulubionych i myślę, że skuszę się i zrobię to cudeńko.

    Wtedy też ocenię przepis
    Komentarz
  • cowie, 2013-07-25 09:45:56
    cowie
    Super, bardzo się cieszę Czekam również na zdjęcia!
    Komentarz
  • nivka, 2013-08-31 20:32:19
    nivka
    0
    Przepis świetny - polecam. Przepyszny deser!
  • mariome, 2013-09-02 15:16:53
    mariome
    0
    mój ulubiony deser!
  • Agus34, 2015-04-17 14:12:23
    Agus34
    Uwielbiam Pavlova z serkiem mascarpone,ja zawsze rysuję sobie na papierze do pieczenia koło i wtedy nie mam problemu z uformowaniem okrągłej bezy
    Komentarz
  • wanda1987, 2015-04-18 20:05:58
    wanda1987
    0
    O jejciu ... A ja na diecie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem