Ciasto marchewkowe z pomarańczowym kremem z mascarpone

autor: , kategoria: przekąski na zimno, dania niskokaloryczne , dodano: 2013-07-23
  • Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Ciasto marchewkowe z pomarańczowym kremem z mascarpone
    Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Ciasto marchewkowe z pomarańczowym kremem z mascarpone

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Ciasto:

Utrzyj jajka ze stewią (polecam w płynie bo nie trzeba rozpuszczać tabletki, ja kupiłam przez internet Stevi-Gold.pl, polecam) i ekstraktem z wanilii (nie sztuczna wanilina). Następnie dodaj powoli mąkę, masło, proszek do pieczenia oraz sodę. W osobnej misce zetrzyj na tarce marchewki oraz jabłko na małych oczkach i zmieszaj z powstałą wcześniej masą. Do powstałej masy dodaj bakalie (najlepiej każdych po garści, dodaj wedle uznania i upodobania). Powstałe bardzo gęste ciasto przełóż do tortownicy lub naczynia do pieczenia tarty wyłożonego papierem do pieczenia. Ciasto piecz 50 min w temperaturze 150 stopni C.

Krem:

Wyciśnij sok z 1 pomarańczy. Wyłóż do miseczki serek mascarpone, mieszając dolewaj wyciśnięty sok z pomarańczy. Do powstałej masy dodaj 5 kropli Stevi-Gold.pl fluid.

Krem z pomarańczową nutą możesz przełożyć bezpośrednio na powstałe ciasto i udekorować plasterkami pomarańczy lub skórką pomarańczową wedle uznania.
Możesz również upiec dwa ciasta i przełożyć je kremową masą z mascarpone.
Powstanie w ten sposób tort :)
W każdej wersji ciasto jest smaczne i zdrowe oraz bez cukru.
Bakalie należy dodać wedle własnych upodobań, mąkę również można zamienić na zwykłą pszenną jednak zdecydowanie polecam pełnoziarnistą :)

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • violla_vi, 2013-07-23 12:48:15
    violla_vi
    0
    Uwielbiam ciasto marchewkowe!
  • joasiula, 2013-07-25 08:50:35
    joasiula
    0
    widzę, że składniki zdrowe i dietetyczne z pewności wypróbuję przepis bo jestem na diecie ale z chęcią zjadłabym coś słodkiego.Zrezygnuję tylko z niektórych dodatków.
  • goosia_k, 2013-07-29 11:31:49
    goosia_k
    polecam wypróbować. bez mascarpone tez świetnie smakuje. jeśli chodzi o dodatki można śmiało eksperymentować wedle własnych upodobań. jednak zdecydowanie zalecam ogólnie pozostawić w składzie mąkę pełnoziarnistą (również ze względu na walory smakowe), bakalie (ulubione , i stewię (Stevi Gold w płynie jest dla mnie niezastąpiony w kuchni)

    smacznego

    Komentarz
  • iga9, 2013-07-30 13:14:17
    iga9
    0
    Dla zmniejszenia kaloryczności jak ktoś chce z kremem to polecam krem z jakiegoś niskotłuszczowego serka, ostatnecznie może być nawet kupny waniliowy.
    Takie ciasto piekłam też słodzone miodem, albo jakimś słodem (np. daktylowym) - też wychodzi pyszne.
  • pink_death, 2014-08-25 17:02:03
    pink_death
    Czy można stewii dać cukier biały albo trzcinowy? Jeżeli tak, to w jakich ilościach?
    Komentarz
  • pink_death, 2014-08-25 17:02:36
    pink_death
    Czy można zamiast stewii* zapomniałam o jednym słowie.
    Komentarz
  • violla_vi, 2014-08-28 10:30:43
    violla_vi
    Myślę że można ale stewia jest najlepszym zamiennikiem cukru, obecnie bardzo fajna jest tańsza marka Steviola
    Komentarz
  • pink_death, 2014-08-29 01:06:09
    pink_death
    Tylko, że ja odchudzać się nie chcę i wolę cukier.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem