Chałka - idealnie delikatna i puszysta

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2013-08-09
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Chałka - idealnie delikatna i puszysta
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Chałka - idealnie delikatna i puszysta
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Chałka - idealnie delikatna i puszysta
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Chałka - idealnie delikatna i puszysta
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka - idealnie delikatna i puszysta
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka - idealnie delikatna i puszysta
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka - idealnie delikatna i puszysta
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka - idealnie delikatna i puszysta
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka - idealnie delikatna i puszysta
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałka - idealnie delikatna i puszysta

Składniki:

Przygotowanie:

* Ok 1/4 szklanki ciepłego mleka uzupełniamy do wysokości 2/3 szklanki ciepłą wodą (całość powinna mieć ok 35-37 stopni).
Dosypujemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i drożdże. Mieszamy i odstawiamy okryte bawełnianą ściereczką na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

* Masło i cukier rozpuszczamy z 3/4 szklanki mleka w rondelku. Nie gotujemy! Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia. Możemy dodać ekstrakt waniliowy, cukier z prawdziwą wanilią lub laskę wanilii.

* Mąkę przesiać do miski, dodać 1 jajko i płynne składniki (te powinny nie być gorące, powinniśmy móc spokojnie zanurzyć w nich palec). Lekko wymieszać

* Dodać zaczyn z drożdży i dokładnie wyrobić ciasto rękami aż będzie elastyczne. Jeżeli będzie kleiło się do rąk - dosypać trochę mąki. Jednak nie należy przesadzić. Ciasto powinno być lekko klejące (ale nie powinno zostawać narękach)

* Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

* Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 3 lub więcej części (w zależności jak chcemy i jak umiemy zwijać chałkę) i rozwałkowujemy je na kształt wałków.

* Ja zawijałam chałkę w warkocz z 3 cześci. W internecie można znaleźć instrukcje jak zapleść chałkę z większej ilości wałków.

* Odkładamy na blachę i przykrywamy ściereczką, żeby jeszcze chwilę wyrosło.

* W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Góra i dół bez termoobiegu.

* Żółtko mieszamy z odrobiną mleka (już zimnego) - smarujemy tym chałkę i posypujemy migdałami, kruszonką lub czym tylko chcemy.

* Pieczemy 40 minut


* Studzimy na kratce, a najlepiej jemy jeszcze ciepłe :)



Chałka z tego przepisu wychodzi naprawdę duża! Co widać na zdjęciach :) Drożdże szaleją w takim upale, jaki mamy obecnie za oknem :)


Nie jest zbyt słodka. jak ktoś woli słodszą chałkę należy dodać więcej cukru.

    Śr. ocena: 4.71 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Black_Rose, 2013-08-18 17:12:21
    Black_Rose
    musze sprobowac, przpis wydaje sie latwy, a nigdy nie pieklam chałki.
    Komentarz
  • amarenamena666, 2013-08-18 17:49:58
    amarenamena666
    2
    super wygląda, musze taka upichcić
  • cowie, 2013-08-19 14:33:55
    cowie
    Jest naprawdę bardzo prosta w przygotowaniu I zawsze lepsza taka domowa niż z piekarni 2-3 dni trzyma świeżość.
    Komentarz
  • EwelinaGie, 2013-08-26 23:40:37
    EwelinaGie
    1
    Bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna. Cukru dodałam 8 łyżek i była w sam raz Nie miałam pod ręką migdałów więc posypałam gruboziarnstym cukrem. Dziękuję za szybki przepis na słodkości dla mich dziewczynek (frajda przy wydłubywaniu ziarenek cukru bezcenna )
  • cowie, 2013-08-27 15:01:07
    cowie
    Cieszę się bardzo, że się udała i zasmakowała! A jak już dzieciom smakuje to dla mnie jeszcze większy komplement
    Komentarz
  • monkaa321, 2013-11-29 08:33:17
    monkaa321
    1
    Chałka wyszła przepyszna. Również dałam migdały i nadały cudowny smak. Lepsza niż ze sklepu!
    Wyszła mi pomimo kilku pomyłek jakie popełniłam
  • Michunka, 2013-12-19 13:47:08
    Michunka
    1
    chciałam serdecznie podziękować. Za co? za przypomnienie mi smaku dzieciństwa. Za cudowne ciepło jakim obdarzała mnie prababcia piekąc cudo o identycznym smaku )))))
  • cowie, 2013-12-20 12:45:55
    cowie
    Bardzo się cieszę, że posmakowała, a co więcej przypomniała smaki dzieciństwa!

    Ja również wolę sama upiec niż kupić w sklepie, bo smak jest nieporównywalny
    Komentarz
  • salernes, 2014-01-31 17:43:07
    salernes
    1
    Chałka przepyszna, bardzo szybko się robi, dziękuję za przepis.
  • kredka94, 2014-02-06 19:27:09
    kredka94
    1
    Pyszna! Właśnie robię ją drugi raz. Jest puszysta i mięciutka. Moja z kruszonką, bo taką najbardziej lubimy. Polecam
  • sillvvia, 2014-02-25 20:39:24
    sillvvia
    0
    Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz chałke, skorzystałam z tego przepisu. I być może to ja coś spartoliłam, że chałka wyszła średnia. :/ Co do przepisu, to da laika jak ja to nie uważam go za prosty i szybki.
  • cowie, 2014-03-07 15:46:08
    cowie
    Bo przepisy drożdżowe ogólnie moim zdaniem są wyższym stopniem wtajemniczenia w kuchni Ja sama mam na koncie sporo nieudanych wypieków drożdżowych. Praktyka czyni mistrza.
    A mogę wiedzieć konkretnie co takiego sprawia, że chałka jest średnia? Może uda się dojść do przyczyny
    Komentarz
  • ewelinarazna, 2014-08-19 18:08:24
    ewelinarazna
    Pięknie wygląda ,mam dziś ochotę na te chałkę






    Wybieram grup Color!
    Komentarz
  • miagiturbo, 2016-06-21 08:31:59
    miagiturbo
    przepis prościutki, chałka pyszna, polecam dodać mąkę z szymanowa z Polskich Młynów uniwersalną typ 480, mam wrażenie, że chałka z niej jest bardziej puszysta
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2016-10-17 08:31:35
    PatrykLubik
    taka chałeczka do kawy, zgodzę z miagiturbo uniwersalną mąka szymanowska nalepsza do tego
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem