Sos słodko kwaśny

autor: , kategoria: sosy, Przepisy na zimę , dodano: 2013-08-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos słodko kwaśny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos słodko kwaśny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos słodko kwaśny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos słodko kwaśny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos słodko kwaśny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos słodko kwaśny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos słodko kwaśny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos słodko kwaśny
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sos słodko kwaśny
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sos słodko kwaśny

Składniki:

Przygotowanie:

Na początek pragne dodać, że sos robiłam z połowy tych składników gdyż najzwyczajniej w świecie nie miałam większej ilości słoików. :)
Z połowy tych składników wyszły mi dwa słoiki o pojemności 500 gram i jeden o pojemności 1000 gram :)

Teraz przechodzę do wykonania :

Papryki, cukinię (jedni ją ubierają inni pozostawiają w skórce, ja swoją ubrałam) i cebulę umyć, pokroić w drobną (ale bez przesady ) kostkę. Zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc, by puściły sok( ja przeszłam do działania po 2,5 godzinach i też nic sie nie stało ).

Następnego dnia odcedzić. Przygotować zalewę z cukru i octu(ten cukier który został nie wykorzystany do zasypania- wykorzystałam do zalewy ), dodać do warzyw.

Gotować 20 min na małym ogniu, często mieszając. Dodać przecier i wszystkie przyprawy. Gotować 8 min.
Doprawić do smaku w razie potrzeby. Przełożyć do słoiczków. Pasteryzować ok. 5 min. Ja swoich nie pasteryzowałam ponieważ wiem, iż zostaną spożyte w najbliższym czasie :)


Życzę smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem