Kurka po meksykańsku ;-)

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia meksykańska , dodano: 2013-08-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurka po meksykańsku ;-)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurka po meksykańsku ;-)

Składniki:

  • przecier pomidorowy
  • curry
  • kurczak (podwójny filet)
  • cebula biała [1 szt.] (duża)
  • papryka czerwona [1 szt.] (duża)
  • papryka (chili)
  • czosnek (ząbek)
  • pomidory (w puszcze)
  • powidła [2 łyżki] (śliwkowe)
  • ryż [2 szklanki]
  • brzoskwinie [1 szt.]

Przygotowanie:

1. Kroimy filet z kurczaka, obtaczamy w mące i podsmażamy do zarumienienia.

2. Paprykę czerwoną i cebulę kroimy z kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy z kilkoma łyżkami oleju. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, czosnek oraz papryczkę chili - wszystko dusimy przez ok. 15 minut.
Następnie dodajemy pomidory w puszcze, przecier pomidorowy (1 szklanka) i powidła śliwkowe. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wrzucamy usmażonego kurczaka.
Całość dusimy przez około 30 minut.

3. Do ugotowanego ryżu dodajemy szczyptę curry.

4. Obieramy brzoskwinie i kroimy w ładne talarki - do przybrania .

Ryż polewamy przygotowanym sosem. Przyprawiamy brzoskwinią ;-)


Danie jest bardzo smaczne. Charakteryzuje się słodko kwaśnym smakiem. Jest proste w przygotowaniu i zawsze wszystkim smakuje :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne bolognese podlana winem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem