spaghetti carbonara

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2013-08-24
  • spaghetti carbonara

Składniki:

  • spaghetti [250 g]
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • śmietana kremówka [1 op.] (duże, 30%)
  • jajka [2 szt.]
  • boczek [200 g] (chudego, lub szynki)
  • ser parmezan [50 g] (starty, lub inny żółty ser)

Przygotowanie:

Ugotować spaghetti według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli. Po ugotowaniu makaron odcedzić, nie przelewać zimną! - to ważne inaczej nie połączy nam się tak ładnie z resztą składników.
Boczek( lub szynkę) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.
Dwa jajka, śmietanę kremówkę, pieprz zmiksować razem.
Do usmażonego boczku dodać makaron spaghetti i wymieszać z boczkiem, następnie dodać parmezan i zmiksowane razem wcześniej składnik. Mieszać wszystkie składniki na małym ogniu, delikatnymi ruchami aż do zagęszczenia( trzeba uważać żeby nie powstała jajecznica!)
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe