Proste czekoladki a'la ptasie mleczko
Składniki:
- jogurt naturalny [150 g]
- cukier waniliowy [10 g]
- żelatyna [24 g]
- czekolada [150 g]
Przygotowanie:
Szczerze powiedziawszy trochę improwizowałam, gdy robiłam te czekoladki, ale wyszły i to całkiem smaczne ;). Mam nadzieję, że trafi i w wasze gusta ;)
Żelatynę rozpuszczamy wg zaleceń na opakowaniu (lub tradycyjnym sposobem namaczamy ją w łyżce wody i potem rozpuszczamy ją w 1/4 szklanki gorącej wody i czekamy aż trochę przestygnie). Miksujemy jogurt z cukrem waniliowym, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie. Wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć (nie czeka się długo!)
W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Lekko ją studzimy, a potem pędzelkiem smarujemy dno i boki foremek na czekoladki (warstwa powinna być grubsza, by pralinki nie pękały przy wyciąganiu). Schładzamy w lodówce.
Na wysmarowane czekoladą foremki nakładamy nadzienie jogurtowe zostawiając przy tym miejsce na podłogę pralinki ;).
Schłodzić w lodówce. Delikatnie wyjmować z foremek.
Smacznego! :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: faworki na piwie
Komentarze