Mus ze śliwek z cynamonem i goździkami

autor: , kategoria: słodkie przetwory, Przepisy na zimę , dodano: 2013-08-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mus ze śliwek z cynamonem i goździkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mus ze śliwek z cynamonem i goździkami

Składniki:

Przygotowanie:

Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki. Wymieszać z cukrem i przyprawami (przypraw można dać mniej lub więcej, w zależności od smaku ;)). Przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować bez pokrywki na małym ogniu kilka godzin, aż zgęstnieją, mieszając przy tym co jakiś czas.
Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni Celsjusza). Przelać dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.

Smacznego! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem