Mus ze śliwek z cynamonem i goździkami
Składniki:
- śliwki [3 kg] ((najlepiej bardzo dojrzałe))
- cukier [300 g]
- cukier brązowy [200 g]
- cynamon [1 łyżeczka]
- goździki [5 szt.]
Przygotowanie:
Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki. Wymieszać z cukrem i przyprawami (przypraw można dać mniej lub więcej, w zależności od smaku ;)). Przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować bez pokrywki na małym ogniu kilka godzin, aż zgęstnieją, mieszając przy tym co jakiś czas.
Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni Celsjusza). Przelać dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.
Smacznego! :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl - Sałatka z jajkami przepiórczymi FB
Komentarze