Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Szybkie bułeczki śniadaniowe

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2013-09-02
  • Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Szybkie bułeczki śniadaniowe
    Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szybkie bułeczki śniadaniowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Szybkie bułeczki śniadaniowe
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Szybkie bułeczki śniadaniowe

Składniki:

Przygotowanie:

To składniki na ok 12 cudownych bułeczek :)

W garnuszku rozpuszczamy masełko i dodajemy mleko - podgrzewamy tak by było ciepłe, ale nie gorące.Do kubeczka rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dolewamy ciepłego mleka - tyle by zakryło drożdże.

Mieszamy i odstawiamy aż sobie zaczną żyć i rosnąć -
w ciągu kilku minut będziemy mieć pełen kubek drożdży :)


Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi objętość.

Później dzielimy ciasto i formujemy bułeczki (dłonie posypcie mąką, będzie łatwiej :)).
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko oprószonym mąką.

Odstawiamy do napuszenia i nagrzewamy piekarnik do 190 - 200 stopni.
Bułeczki można przed pieczeniem z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem lub roztopionym masełkiem - ja wybrałam masło :)

Pieczemy bez termoobiegu ok 17-20min. - aż będą rumiane.

Studzimy na kratce i.... smacznego śniadanka :)

PS na drugi dzień też są pycha !

    Śr. ocena: 4.40 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • blackdaisy, 2013-09-02 13:05:35
    blackdaisy
    0
    Wyglada bardzo zachecajaco.
    Dodalam do mojejej wiecznie rosnacej listy przepisow, ktore koniecznie chce sprawdzic w praktyce
  • fiska, 2013-09-07 12:33:53
    fiska
    2
    Nie wiem dlaczego nazywają się "szybkie". Może się czepiam, ale przepis taki sam jak inne i nie przyśpiesza to czasu przygotowania.
    Nie mniej jednak bułeczki wyglądają smacznie.
  • sioodemka, 2013-09-09 09:56:10
    sioodemka
    Szybkie dlatego, że w porównaniu do innych przepisów na bułeczki, które mam i znam są... szybkie i jestem w stanie zrobić je rano przed śniadaniem
    Ciasto krótko się wyrabia, wyrasta szybko i ze względu na gabaryty szybko się pieką
    Stąd nazwa

    No chyba, że są jakieś przepisy na bułeczki w 5 min ??
    Chętnie się zapoznam z takim przepisem
    Komentarz
  • LadySith, 2013-09-09 11:11:10
    LadySith
    no to chyba wczesnie wstajesz przed sniadaniem, żey wyrabiać i czekać na wyrośnięcie ciasta :/
    Komentarz
  • sioodemka, 2013-09-10 07:44:33
    sioodemka
    Wyrabiam je w robocie kuchennym , więc sama mam wtedy czas na choćby toaletę poranną
    Ciasto rośnie też samo - nie ma konieczności stać nad nim Wtedy można zrobić herbatkę, pokroić pomidorka, wędlinkę etc.
    Naprawdę, wszystko to jedynie kwestia dobrej organizacji pracy i chęci

    Piekarnik nagrzewa się sam, więc jedyne co pozostaje mnie - to włożyć składniki do dzieży, włączyć robota, a potem tylko uformować bułeczki i posmarowac masłem
    Komentarz
  • MyDream166, 2013-09-18 14:01:19
    MyDream166
    zrobię sobie na kolację jeszcze dzisiaj
    Komentarz
  • Bara112, 2016-03-26 23:00:16
    Bara112
    0
    Bułeczki sa przepyszne. To moj ulubiony przepis. POLECAM!
  • Myszka778, 2016-04-24 15:16:08
    Myszka778
    0
    Znam także przepis na bułki jednak bardzo czasochłonny. Na pewno ten przepis wypróbuję, uwielbiam domowe bułki.
  • beatiska, 2016-05-20 18:10:56
    beatiska
    myślicie, że można też zrobić z mąki pełnoziarnistej żytniej (typ 2000)?
    Komentarz
  • justii92, 2016-06-09 11:04:59
    justii92
    Musze wyprobowac
    Komentarz
  • andzi78, 2017-04-26 22:03:08
    andzi78
    0
    Potwierdzam, bułki rewelacja. Zamiast okrągłych, zrobiłam kwadratowe, ciasto po wyrośnięciu nie rozwałkowałam, tylko lekko spłaszczałam w prostokąt, nożem do pizzy na pół a potem każdą połówkę na 6.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)