Zupa cebulowa z grzankami i serem

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2013-09-09
  • Zupa cebulowa z grzankami i serem

Składniki:

  • cebula [6 szt.] (duże)
  • bulion warzywny [2 l]
  • masło śmietankowe [0.75 kostki]
  • ser żółty [100 g] (starty na tarce o małych oczkach)
  • grzanki [1 op.] (ja uwielbiam cebulowo- czosnkowe, ale jak ktoś chce może zrobić samemu)
  • bazylia
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • liście laurowe [2 szt.]
  • ziele angielskie [3 szt.]

Przygotowanie:

Przygotowujemy wywar z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Cebulę kroimy w piórka. Na głębokiej paletni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, posypujemy dużą ilością bazylii i tymianku, dusimy pod przykryciem. Z wywaru wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i gdy cebula zmięknie można ją wrzucić do bulionu i zmiksować blenderem. Zupę przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. Podajemy z grzankami i serem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ziemniaczana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem