Sałatka z cytrusami i kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym

autor: , kategoria: surówki, sałatki , dodano: 2013-09-09
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sałatka z cytrusami i kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sałatka z cytrusami i kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Sałatka z cytrusami i kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Sałatka z cytrusami i kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sałatka z cytrusami i kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sałatka z cytrusami i kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sałatka z cytrusami i kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sałatka z cytrusami i kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym

Składniki:

  • grejpfrut [2 szt.]
  • pomarańcze [2 szt.]
  • figi [2 szt.]
  • sos sojowy
  • miód [2 łyżki]
  • musztarda [2 łyżki]
  • pieprz
  • bagietka [1 szt.] (na grzanki)
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • roszponka [1 op.]
  • daktyle (kilka suszonych)
  • kurczak [1 szt.] (pierś)

Przygotowanie:

Ostatnio miałam ochotę na coś lekkiego ... i podarowałam sobie odrobinę egzotyki ;) A, że się sprawdziło, to dzielę się z Wami moim przepisem.

Sałatę myjemy i osuszamy. Następnie układamy na talerzu (jeśli jest taka potrzeba to rwiemy a strzępy).

Myjemy pierś i kroimy w paseczki. Kładziemy na talerz i zalewamy sosem sojowym (ja miałam indonezyjski,czyli łagodny, słodki, więc doprawiłam mięso jeszcze odrobiną Delikatu Knorra i pieprzem). Smażymy na patelni, potem zdejmujemy i nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.

W gorącej wodzie myjemy owoce. Cytrusy filetujemy i wykrawamy zgrabne cząstki ( zostawmy po kawałku grejpfruta i pomarańczki - sok przyda się do sosu :) Figi kroimy na ósemki, daktyle na pół. Wszystko układamy na sałacie (owoce + kurczak).

Bagietkę kroimy pod skosem w kromki, nacieramy ziołami prowansalskimi (lub innymi, które przypadły nam do gustu, można spróbować także z czosnkiem ;) i obsmażamy na odrobinie oliwy z obu stron. Układamy na talerzu.

Sos: Do miseczki wyciskamy sok z zostawionych wcześniej cytrusów, dodajemy miód, musztardę, oliwę i mieszamy (można też użyć blendera, gdy składniki nie chcą się połączyć-dodatkowym plusem będzie to, że sos będzie aksamitny). Jeśli ktoś ma ochotę, to może go jeszcze doprawić (np: dodać ostrej papryczki). Polewamy tuż przed podaniem.

Bon Appétit Amis ! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką