Składniki:
- pomidory (3 kg)
- cebula (1 kg)
- czosnek (4 średnie ząbki)
- sól (2 płaskie łyżki)
- cukier (2 szklanki)
- musztarda (2 płaskie łyżki)
- curry (1 łyżka)
- pieprz (1 płaska łyżeczka)
- ocet (0,5 szklanki)
- mąka ziemniaczana (4 czybate łyżki)
- kukurydza konserwowa
- ananas (puszka w plastrach)
- papryka [2 szt.] (kolorowa)
- papryka (przyprawa) [1 łyżeczka] (płaska, ostra lub chilli)
- papryka (przyprawa) [3 łyżeczki] (słodka)
Przygotowanie:
Pomidory polewam wrzącą wodą i obieram ze skórki. Pomidory i obraną cebule pokroić w małą kostkę, gotujemy 30min.
Dodac sól, pokrojone papryki kolorowe w kostke oraz drobno posiekany czosnek.
Odsaczyć ananaza z zalewy (syrop zachowujemy) i pokroić w grubsza kostkę.
Ananasa i kukurdze (również odsączoną) dodajemy do sosu, gotujemy 15min.
Dodajemy cukier, musztarde, curry, obie papryki mielone, pieprz i ocet.
Gotujemy przez chwilę.
Do zalewy z ananasa dodajemy mąkę ziemniaczaną i dobrze mieszamy, wlewamy to do naszego sosu.
Gotujemy ok10-15 min.
Sos jest gotowy do spożycia lub możemy wlać do słoików zakręcić i pasteryzowa 10min.
Można oczywiście zrobić mniejszą ilość sosu z połowy ilości podanych składników, ale sos jest tak smaczny że znika bardzo szybko.
Sos jest przepyszny, rodzinka je go do kurczaka makaronu ryzu pizzy (zamiast keczupu) a nawet potraw z grilla. Świetnie smakuje zimny prosto z lodówki jak i podgrzany do placków ziemniaczanych.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy
Komentarze