Banana roll cake

autor: , kategoria: kuchnia amerykańska , dodano: 2009-12-18
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Banana roll cake
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Banana roll cake

Składniki:

Przygotowanie:

Rolada biszkoptowa: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, dodawać po kolei żółtka i dalej ubijać, dodawać kolejno mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) taką z wgłębieniem na której zwykle stawiamy ciasta w foremkach. Piec około 15 min na złoty kolor w temperaturze 190 C W trakcie pieczenia ciasta przygotować wilgotny ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni. Upieczone ciasto położyć na nim tak aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Następnie gorące ciasto szybko zwinąć z ręcznikiem i papierem w roladę. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia Budyń: 0,75 l mleka ugotować w rondelku. Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając aby nie potworzyły się grudki. Przygotowany budyń ostudzić, a następnie dodać do niego miękkie masło i wymieszać. Po wystudzeniu rolady, zdjąć z niej papier do pieczenia i ręczniczek i przełożyć najlepiej na blat stołu. Rozwinąć roladę i posmarować ja ulubionym dżemem, ale nie za grubo żeby dżem z niej nie wypływał. Zwinąć ponownie. Następnie kroić na kawałki o średnicy 1,5 cm. Przygotować okrągłą tortownicę. Na jej dno ułożyć kawałki rolady, tak aby całe było zakryte, następnie dokładnie obłożyć boki tortownicy. Połowę ostudzonego budyniu wyłożyć do tortownicy. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyń. Szybko nałożyć resztę budyniu żeby banany nie zbrązowiały. Na górę położyć bita śmietanę. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej około 6 godzin.

    Śr. ocena: 4.82 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • eweska, 2009-12-19 14:25:19
    eweska
    2
    Smakowicie wygląda, fajny przepis, dokładnie opisany, nawet ja z dwoma lewymi rękoma nie powinnam mieć kłopotu ze zrobieniem tego ciasta
  • delightful_girl, 2010-01-02 23:03:00
    delightful_girl
    1
    Świetny przepis a ciasto wygląda bardzo smakowicie! Musze spróbować je zrobić.
  • vikunia1, 2010-01-08 11:40:55
    vikunia1
    3
    Precyzyjnie podany przepis na ciekawe ciasto. Mam tylko pytanie pdnośnie mleka i budyniu. Czy 1 litr mleka na 2 budynie to nie za dużo? Zazwyczaj przy kremach z dodatkiem budyniu dodaje sie o polowę mniej mleka.
  • Sweetys, 2010-01-08 15:00:30
    Sweetys
    1
    Wygląda apetycznie, ale wydaje mi się, ze dużo z nim roboty. Moja mama kiedys pawi ogon robiła to ponad ok. 3 h siedziala w kuchni.
  • kika171, 2010-01-10 17:23:48
    kika171
    2
    Raj dla oczu i rozkosz dla podniebienia
    Ciasto miałam przyjemność już skosztować, ale z dodatkiem biszkoptów na samej górze zamiast bitej śmietany i nasączonym rumem spodem wyśmienite.
  • Eowina1818, 2010-01-14 19:36:02
    Eowina1818
    1
    świetny przepis! nie widziałam jeszcze czegoś takiego. Bardzo proste wykonanie i mało składników, dla mnie to duże plusy
  • Smynio, 2010-03-07 12:39:15
    Smynio
    2
    wygląda mega smacznie a dodatek banana - budyń- hmmmmm.... miodzio plusiki za piękną fotkę i dokładny opis + pomysłowość :P
  • molira, 2010-06-15 20:24:03
    molira
    1
    Bardzo ciekawy przepis!proponuję banany skropić sokiem z cytryny, wtedy nie ściemnieją wtedy!
  • Hlaskoida przy czystej, 2010-07-29 20:31:36
    Hlaskoida przy czystej
    Mam pytanko. Chętnie połaszę się na ten przepis z tym, że chciałabym skorzystać z własnego przepisu na biszkopt. I tutaj powstaje wątpliwość: Każdy jest taki elastyczny?
    Komentarz
  • amarenamena666, 2014-01-08 18:55:26
    amarenamena666
    Wygląda pysznieeeeeeee
    Komentarz
  • aknelam, 2014-10-08 16:23:06
    aknelam
    0
    Wygląda super i smakuje pewnie tak samo Myślę,że przy najbliższej okazji wypróbuję to ciasteczko.
  • sandina95, 2014-10-09 09:30:17
    sandina95
    0
    Wygląda przepysznie, zrobię go dziś na spróbowanie Pozdrawiam
  • AgusiaMajusia, 2014-10-09 11:23:13
    AgusiaMajusia
    0
    Musze koniecznie spróbować
  • summermoon, 2014-10-09 13:03:00
    summermoon
    Ale narobiliscie mi smaka. Kurcze, aż ślinka cieknie na sam widok. Ja też lubię trochę gotować i piec, choć teraz nie bardzo mam dla kogo, bo mój mąż nie przepada za słodyczami, a i mi też nie pozwala za wiele ich jeść. http://przygotowaniepotraw.blox. pl
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem