Placki ziemniaczane po meksykańsku

autor: , kategoria: z wieprzowiny, placki , dodano: 2013-09-18
  • Placki ziemniaczane po meksykańsku

Składniki:

Przygotowanie:

Nienawidzę ścierać na tej drobniutkiej tarce ziemniaków więc aby zrobić placki ziemniaczane które natomiast uwielbiam, wymyśliłam inny sposób. Ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach, wyciskam z nich wodę dodaje 1-2 jajka, pieprz i sól. Smażę tak samo jak zwykłe ziemniaczane! Według mnie są dużo lepsze i mniej pracy jest z nimi w przypadku gdy ktoś musi używać zwykłej tarki
sos
Pomidory naciąć ostrym nożem na krzyż, krótko blanszować w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i stwardniałe miejsca. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć mięso na rozgrzanym oleju z posiekana cebulą. Obrany czosnek przecisnąć przez prasę na mięso, dodać pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat. Wymieszać. Umyć paprykę, pokroić na połówki, usunąć pestki i pokroić w paski. Razem z osączona kukurydzą i fasolą dodać do mięsa. Wszystko doprawić do smaku na ostro. Sos dusić przez ok 15 minut. Masę mięsną porozkładać na gorących plackach i od razu podawać.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Febra45, 2013-09-18 23:15:39
    Febra45
    http://sierotkamarysiawkuchni.bl ogspot.com/2010/03/placek-po-meksykansku.html
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem