apple pie

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2013-09-21
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! apple pie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! apple pie
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! apple pie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! apple pie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! apple pie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! apple pie

Składniki:

  • mąka [250 g]
  • jajka [1 szt.]
  • cukier [2 łyżki]
  • masło [150 g]
  • jabłka [4 szt.] ( duze)
  • cukier [1 łyżka]
  • bułka tarta [1 łyżka]
  • woda [70 ml]

Przygotowanie:

masło pokroić w kostkę, dodać do mąki wymieszać mikserem, wyjdzie coś w rodzaju piasku, dodać wodę i i wymieszać konsystencja będzie dalej piaskowa, dodać jajko, wyrobić ręką.
Ciasto podzielić na 2 części, większą część taka 3/4 wyłożyć dno i boki formy do tarty (srednica 24-26cm), którą wcześniej delikatnie wysmarowałam masłem,
jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku, ułożyć jabłka na cieście

drugą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski o szerokości 2 cm, nożem lub radełkiem
ułożyć na wierzchu w kratkę.
Piec w 190 stop.C około 50 min, po 30 min pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto jogurtowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta