Sernik truflowy

autor: , kategoria: serniki, torty , dodano: 2013-09-25
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik truflowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik truflowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik truflowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik truflowy

Składniki:

Przygotowanie:

Sernik truflowy z polewą czekoladową

Spód: - 150 g herbatników
- 60 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego

Masa: - 700 g kremowego twarogu (ja kupuję
Presidenta w Biedronce)
- 300 g trufli (wedlowskie)
- 4 jajka
- 80 g cukru

Przygotowanie:
Spód: herbatniki drobno pokruszyć (np: w młynku do kawy), dodać resztę składników i wylepić masą dno tortownicy (średnica 21 cm).
Masa: trufle pokroić i rozpuścić na parze (wyjdzie gęsta), przestudzić ją. Dodać 2-3 łyżki twarogu i zmiksować. Potem dodawać resztę twarogu i cukier. Na końcu dodać jajka.
Wlać masę na spód i piec w temperaturze 180 stopni około pół godziny, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze godzinę.
Po lekkim wystudzeniu wyjąc z piecyka, a gdy ostygnie, włożyć do lodówki.

Polewa - idealna glazura:
- 200 g cukru kryształ
- 75 g kakao
- 125 g śmietany 30 procentowej
- 125 g wody (zimnej)
- 8 g żelatyny
Do rondleka wsypujemy cukier i kakao, wlewamy śmietanę i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Kiedy będzie gorąca wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy ją. Studzimy i chłodzimy. Jeśli masa ma malutkie grudki, można ją dodatkowo przetrzeć przez sito. Potem wkładamy do lodówki i kontrolujemy, by zachowała płynną konsystencję - coś jak galaretkę.
Gdy zaczyna tężeć, wylewamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki.

Smacznego!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe