Kurczak po tajsku z zieloną cebulką

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2013-09-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak po tajsku z zieloną cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak po tajsku z zieloną cebulką

Składniki:

Przygotowanie:

Na głębokim talerzu mieszamy ciemny sos sojowy, jasny, wino ryżowe, brązowy cukier, mąkę kukurydzianą i olej sezamowy. Kurczaka kroimy na cienkie paski, 2-3 cm długie, 0,5 cm grube i wrzucamy do wymieszanej marynaty. Odstawiamy do lodówki na pół godzinki żeby mięsko dobrze przeszło marynatą. Wino ryżowe/sherry spełnia tutaj dość ważną rolę, bo mięso jest dzięki temu niesamowicie mięciutkie i soczyste.

W woku lub na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekany imbir, papryczkę chili i pokrojona zielona cebulkę ( cześć białą i zieloną, przekrojoną wzdłuż a później na 4 cm kawałeczki). Podsmażamy ok minuty. Wrzucamy zamarynowano kurczaka ( bez marynaty na razie) Podsmażamy kilka minut, nie za długo, żeby mięsko nie zrobiło się suche. Na końcu dodajemy marynatę, i ocet balsamiczny, doprowadzamy do wrzenia i gotowe. Do tego podajemy oczywiście ryz, najlepiej basmanti.

Wiem ze może nie macie pod ręką wszystkich składników, ale powiem wam ze warto je kupić, bo to danie jest tak pyszne ze jak raz je zrobicie, to będziecie robić je co tydzień, a wtedy idziecie do sklepu tylko po pierś z kurczaka, pęczek zielonej cebulki i obiad macie gotowy.

Wiecej zdjęć i przepisów znajdziecie na moim blogu:
http://addicted-to-passion.blogspot.nl/

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem