Ciasto marchewkowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2009-12-18
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto marchewkowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto marchewkowe

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm: wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę, dodać sok i skórkę z cytryny, cynamon, goździki, migdały, orzechy, marchewki i utrzeć. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą marchwiową. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 200C.

    Śr. ocena: 4.04 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Orlica, 2010-01-25 18:15:34
    Orlica
    7
    Smakowo ciasto jest pyszne, jednak to, co na zdjęciu, a to co na blasze - niebo, a ziemia. Zupełnie nie wygląda jak tutaj, pod koniec pieczenia strasznie opadło i wyszło naprawdę niziutkie. Można wręcz powiedzieć, że wygląda nieapetycznie, jednak nadrabia smakiem
  • Kaaarmelka, 2010-01-25 19:46:38
    Kaaarmelka
    1
    Uwielbiam ciasto marchewkowe, a te zdjęcie. Aż chce się zjeść! Jak ciasto wyjdzie to zależy od piekarnika. Mi wyszło podobne do tego zdjęcia, za to mojej cioci wyszedł zakalec, a z tego samego przepisu.
  • mamak, 2010-01-25 20:32:59
    mamak
    0
    to jest moje ulubione ciasto jak by je ni upiec zawsze pyszne
    ja dodaję jednak sodki i proszku i zawsze wychodzi nawet największej pierdółce kuchennejzdjęcie zachęca chyba jutro upiekę.
  • leemonqa, 2010-02-10 20:03:40
    leemonqa
    3
    moje ciasto marchewkowe nigdy tak nie wygladało ale fakt faktem smakiem nadrabiało niedociągnięcia w "urodzie" następnym razem wypróbuje ten przepis
  • Sherrie, 2010-02-10 20:11:32
    Sherrie
    3
    Uwielbiam ciasto marchewkowe... pyszne jest z masą z serka homogenizowanego utartego z cukrem i masłem....
  • irsin, 2010-02-15 13:33:58
    irsin
    1
    ja je uwielbiam

    kiedys robilam wersje wegańską tego ciasta- bez jajek- z maka ziemniaczana.
    Na pewno nie wygladalo tak pysznie jak na zdjeciu,ale mysle,ze bylo rownie dobre.
    Nie dodawalam tez tylu przypraw- ale mysle,ze warto sprobowac, na pewno jest mega aromatyczne.
  • numb05, 2010-03-06 18:22:14
    numb05
    2
    w ramach ostatniej "fazy" na marchewkę zrobiłam ciasto 3 dni temu. Jedyna modyfikacja to brak goździków. Ciasto raczej proste, wszystko ładnie opisane, zero jakichkolwiek problemów i niejasności. W smaku bardzo dobre - nie jest za słodkie, czyli dla mnie wielki + bo można więcej zjeść
    Warte spróbowania. Może nie wygląda tak bosssko jak na zdjęciu, ale w smaku bomba, cytrusowe akcenty zwłaszcza.
  • Luciana, 2010-03-07 18:48:22
    Luciana
    5
    A ja daję tylko jedną gwiazdkę, bo mimo iż zrobiłam wszystko ściśle wedle przepisu, ciasto niemal nie wyrosło. W smaku też żadna rewelacja.
  • kristi75, 2010-03-26 17:43:18
    kristi75
    zazwyczaj do ciasta dodaję się proszek do pieczenia lub sodę, w tym przepisie nie ma nic więc może tu leży przyczyna że ciasto nie wyrasta luba zaraz spada po wyjęciu z pieca
    aa i dodam jeszcze że ta temperatura to chyba do słabo grzejących piekarników bo 200 st przy 50 minutach
    jak dla mnie to za wysoka temp.
    Komentarz
  • patusia_91, 2010-03-29 14:51:14
    patusia_91
    uwielbiam ciasta marchewkowe, tyle że wszystkie które robiłam były suche, a ja wole wilgotne, zrobię to i zobaczę
    Komentarz
  • blue_apple, 2010-04-01 22:59:03
    blue_apple
    1
    ciasto marchewkowe jest super, chyba moje ulubione
    ale w moim przepisie jest proszek do pieczenia i soda, oprócz jajek - olej, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo wilgotne.
    ach - moje wychodzi ciemne, jak murzynek
    łatwo da się ludzi zmylić
  • blue_apple, 2010-04-01 23:01:11
    blue_apple
    teraz jeszcze doczytałam, że w tym przepisie nie ma mąki - może dlatego wychodzi zakalec.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-19 20:38:59
    marissima
    2
    Lubię ciasto marchewkowe mimo,że tylko raz je jadłam jako dziecko i pamiętam,że było ciężkie i mokre pewnie dlatego,że było w nim dużo więcej marchewki niż w tym przepisie.Robiła je Ukrainka a tam wiadomo inna kuchnia.
    Podoba mi się ta wersja z przyprawami ,ciasto jest aromatyczniejsze.

    według UE marchewka to owoc
  • marza_mr, 2010-07-06 15:49:10
    marza_mr
    0
    ja dodaję jeszcze sodę i proszek do pieczenbia wtedy wyrasta ładnie, ilośc skladników trochę sie różni. Do ciasta kroje również ananasa i dodaję sezam. A po upieczeniu przekładam kremem, z serka cukru pudru i masła.
  • ewelline, 2010-08-04 12:21:26
    ewelline
    1
    bardzo lubię ciasto marchewkowe! pierwszy raz jadłam w jakiejś szwedzkiej kawiarni i tak mi posmakowało ze wypróbowałam kilka przepisów!! wszystkie przepisy na ciasto marchewkowe są smaczne, ja np bardzo często kupuje chleb marchewkowy, który mi bardzo smakuje
  • indja2, 2011-06-10 15:03:58
    indja2
    0
    Nigdy nie jadłam takiego ciasta hmm pora spróbować
  • Petit_Papillon, 2011-07-15 23:31:58
    Petit_Papillon
    1
    Ciasto marchewkowe mmm uwielbiam! Jedno z moich ulubionych!
  • bettyf82, 2011-11-06 12:46:53
    bettyf82
    w tym przepisie nie widze maki?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem