Jian Bing – chińskie naleśniki

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, naleśniki , dodano: 2013-09-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jian Bing – chińskie naleśniki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jian Bing – chińskie naleśniki

Składniki:

  • mąka pszenna [0.75 szklanki]
  • semolina [2 łyżki] (gruboziarnista mąka z pszenicy durum)
  • jajka [4 szt.] ( lekko roztrzepane (2 do ciasta, 2 do uzupełniania))
  • sól [1 szczypta]
  • kolendra (świeża)
  • sos chili
  • cebulki szalotki (posiekane)
  • woda [1 szklanka]
  • olej [1 łyżka]

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę, 2 jajka i wodę tak by uzyskać jednolitą masę- ciasto powinno być gęste, jeśli nie brakuje ci cierpliwości (jak mi) możesz je przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Rozprowadź tłuszcz na patelni stojącej na średnim ogniu, następnie wlej 3- 4 łyżki ciasta na jej środek i rozprowadź szpatułką okrężnymi ruchami, aż do uzyskania cienkiego naleśnika.
Nalej odrobinę jajka równomiernie na naleśnika, a następnie posyp cebulką, kolendrą i dodaj szczyptę soli. Smaż przez około 1 do 2 minut, aż jajko się całkowicie zetnie.
Przewróć naleśnika na drugą stronę, posmaruj sosem chili i smaż jeszcze przez około 30 sekund.
Złóż tak jak ci fantazja podpowiada i wcinaj jian bing ze smakiem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście naleśnikowym z warzywami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem