Bułki drożdżowe z kruszonką

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2013-09-27
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Bułki drożdżowe z kruszonką
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Bułki drożdżowe z kruszonką

Składniki:

Przygotowanie:

Kruszonka :
-ok. 50g cukru
-30 g masła
-3 łyżki mąki pszennej


Że świeżych drożdży najpierw należy zrobić zaczyn : drożdże należy wymieszać z odrobiną mleka (ciepłego) i 1 łyżką cukru, a następnie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
W tym czasie lekko podgrzewamy mleko, mieszamy je z masłem, cukrem i solą. Gdy już lekko ostygnie, dodajemy jajko. Mieszamy. Dodajemy również mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h - 1,5h, aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto już urośnie znowu je krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części, z których robimy placuszki, na które nakładamy nadzienie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Składniki do kruszonki mieszamy i wyrabiamy palcami, tworząc grudki. Wyrośnięte, posypane kruszonką bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Pieczemy je w 190- 200 st. C ok 25 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe