Pikantny szpinak na gęsto

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2013-10-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pikantny szpinak na gęsto
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pikantny szpinak na gęsto
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pikantny szpinak na gęsto
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pikantny szpinak na gęsto
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pikantny szpinak na gęsto
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pikantny szpinak na gęsto

Składniki:

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy podgrzewając w garnku z odrobina wody (chyba że jest świeży to tylko kroimy drobno...), jak się rozmrozi i zagrzeje dodajemy czosnek - w zależności jak kto lubi, ja robię dość pikantny więc dodaję 3-4 ząbki, 1/3 kostki masła, do smaku: dość sporo pieprzu, odrobinę jarzynki oraz maggi. Jeśli wybieramy wersję z mozzarellą to kroimy ją w kostkę i dorzucamy do szpinaku mieszając aż się rozpuści- powstaną białe ciągnące nitki które zagęszczą nam szpinak. Następnie w ok pół szklanki wody rozrabiamy mąkę pszenną i wlewamy do szpinaku aby zgęstniał. Ja czasami podsypuję mąką bezpośrednio szpinak bez rozrabiania jej z wodą- trzeba tylko dobrze rozmieszać by nie powstały grudki. Szpinak powinien mieć konsystencję bardzo gęstej papki- coś jak puree. Zagotowujemy mieszając by się nie przypalił.

Podaję na różne sposoby:
1. na gęsto jako jarzyna do ziemniaczków i piersi z kurczaka,
2. jako sos do makaronu bądź ryżu (wtedy oczywiście nieco rzadszy).
3. jako farsz do ciasta francuskiego - smakuje wybornie!
4. jako farsz do filetów z kurczaka
i co tylko przyjdzie mi do głowy... ;-)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • DudiBoy, 2013-10-03 20:22:57
    DudiBoy
    Szpinak to wyśmienicie smakuje świeży w sałatce, albo minutkę podduszony na maśle. Przyprawy do szpinaku vegeta i maggi?? Nieeeeeeeeeee
    Komentarz
  • iceflower, 2013-10-04 15:13:49
    iceflower
    mąka, masło, vegeta, maggi?!
    tu w ogóle jeszcze czuć smak szpinaku? osobiście w to szczerze wątpię, jak dla mnie fatalny przepis, potem się dziwić, że ludzie szpinaku nie lubią

    aczkolwiek oczywiście nie oceniam, bo nie testowałam i zamiaru nie mam.
    Komentarz
  • Black_Rose, 2013-10-06 18:20:07
    Black_Rose
    oj tam, oj tam - kwestia gustu, ja lubie i naturalny i mocno doprawiony, choc o maggi nie pomyslalabym, czesto dodaje podsmazona cebule na masle, rowniez czasem zageszczam maka i smietana.A Vegeta jest po to, by ja uzywac.
    Najbardziej wykwintny jest szpinak swiezy z sokiem z cytryny, odrobina czosnku i soli, nawet nie podsmazony, duszony palcami.
    Komentarz
  • Anulka:-), 2013-10-12 21:02:16
    Anulka:-)
    Nie można oceniać nie próbując. Świeży szpinak też przyrządzam ale tą wersję uwielbia rodzinka i dzieciaki które świeżego nie tkną)
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem