Poledwica z kurkami w ciescie francuskim

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia żydowska , dodano: 2013-10-02
  • Poledwica z kurkami w ciescie francuskim

Składniki:

Przygotowanie:

Mieso oczyscic z blon umyc natrzec czosnkiem pieprzem sola i tymiankiem wsadzic na noc w foli aluminiowej do lodowki .
Mieso na drugi dzien wyciagamy podsmazamy z dwoch stron lekko na patelni (okolo 10 min na srednim ogniu) . Lekko ostudzamy . Bierzemy kurki dokladnie myjemy ,kroimy w kostke przysmazamy z pokrojona cebula dodajemy bazylie (lekko pieprzymy i solimy ). Poledwice dzielimy na dwie czesci nakladamy farsz z kurek na mieso zlepiamy poledwice z farszem w ciasto dokladnie zlepiajac brzegi . Nastepnie smarujemy blaszke lekko oliwa i ukladamy dwie poledwice do nagrzanego do 180 stopni piekarnika pieczemy okolo godziny(ciasto powinno byc mocno zrumienione ale nie przypalone!!) . Poledwica bardzo dobrze smakuje z ziemniakami z wody lub puree oraz z salata.

Dobre rady :
kurki mozna zamienic na pieczarki(rownie dobrze smakuja)
aby mieso bylo miekkie zamiast zwyklej soli natrzec je na noc sola zmiekczajaco mieso
zamiast tymianku mozna natrzec mieso majerankiem
Smacznego

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe