Gruszki imbirowe

autor: , kategoria: słodkie przetwory , dodano: 2013-10-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gruszki imbirowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gruszki imbirowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gruszki imbirowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gruszki imbirowe

Składniki:

  • gruszki [1.5 kg]
  • cukier [1.5 kg]
  • wino czerwone wytrawne [250 ml]
  • sok z cytryny
  • woda [3 szklanki] (przegotowana)
  • imbir [2 plastry] (świeży)

Przygotowanie:

Gruszki skropić cytryną,żeby nie sczerniały.
Imbir wcześniej namoczyć w szklance wody na 2 godziny(Imbir najlepiej wielkości orzecha włoskiego),potem pokroić w plasterki.
Zalewę ugotować,dać gruszki i gotować przez 30 minut.
Wyjąć łyżką cedzakową,syrop odparować jeszcze przez 20/30 minut,zalać gruszki,pasteryzować na ucho(czyli w piekarniku) przez 10 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką