Ryż do sushi

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2013-10-14
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryż do sushi
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryż do sushi

Składniki:

  • ryż [500 g]
  • woda [600 g]
  • ocet ryżowy [7 łyżek]
  • cukier [3 łyżki]
  • sól [1 szczypta]

Przygotowanie:

Odważ 500g ryzu do sushi, Wyplukaj kilkakrotnie w zimnej wodzie, aż ta zrobi się przeźroczysta. Odstaw na 30min. Odlej wodę, zalej 600g świeżeji postaw na mocnym ogniu. Garnek przykryj pokrywką. Mieszaj od czasu do czasu delikatnie, żeby nie uszkodzić ziarenek. Kiedy woda i ryz zaczna się mocno gotować zredukuj ogień na minimalny. Dogotuj ryż, az do wchlonięcia wody. Zwykle trwa to 15-17 minut. Odstaw ryz na 15 min. w tym czasie przygotuj zalewę: 7 łyżek octu ryzowego, 3 łyzki cukru i szczyptę soli. Mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru. Można delikatnie podgrzać. Nie gotować! Zalewamy ryż, delikatnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia (nadal pod przykryciem).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Gotujmy Maliny pod kruszonką

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe