Babeczki chałwowe

autor: , kategoria: ciasteczka, babeczki i muffiny , dodano: 2013-10-15
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Babeczki chałwowe
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Babeczki chałwowe

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pszenna [200 g]
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • kakao [3 łyżki]
  • masło [100 g]
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • woda [3 łyżeczki] (zimna)
  • krem
  • mleko [0.5 l]
  • mąka pszenna [3 łyżki]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • żółtko z jajka [4 szt.]
  • masło [100 g]
  • chałwa [300 g] (waniliowa)

Przygotowanie:

Ciasto:
W misce mieszamy mąkę z kakao i cukrem, dodajemy zimny tłuszcz, żółtko. Zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika (lub na godzinę do lodówki).
Foremki na babeczki smarujemy masłem, chyba że wykorzystujemy foremki silikonowe, wtedy nie ma potrzeby ich natłuszczania. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm. Wykrawamy koła i wylepiamy nimi foremki (średnica wyciętych kół z ciasta powinna być większa od średnicy foremki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(!) do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Krem:
Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru i żółtek przygotowujemy budyń. Gotujemy połowę mleka z cukrem. W drugiej połowie rozrabiamy żółtka i mąki. Wlewamy powoli do gotującego się mleka. Mieszamy aby nie powstały grudki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ucieramy masło, dodając po kawałku chałwę. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na 8 godzin, aby zgęstniał i uzyskał oczekiwany smak. Po tym czasie, za pomocą szprycy, wykładamy krem do upieczonych czekoladowych babeczek.

* Krem można również wykonać używając budyniu z proszku. Gotujemy budyń wg przepisu podanego na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło, dodając po kawałku chałwę. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Muffinki reniferki FB

Komentarze

  • amarenamena666, 2013-10-20 19:35:15
    amarenamena666
    pierwsze widze :O
    Ale smaczanie wygląda ...
    Komentarz
  • loneliness18, 2013-10-21 09:54:31
    loneliness18
    0
    Uwielbiam wszystko co jest związane z chałwą! Wyglądaja rewelacyjnie
  • monis001, 2013-10-23 20:17:42
    monis001
    jak zobaczylam przepis- przepadlam. Kocham chałwe. i wyprobuje w weekend )
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2016-12-28 09:58:30
    PatrykLubik
    też uwielbiam chałwę i babeczki też, do kruchego ciasta najlepsza mąką krupczatka z Polskich Młynóe
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem