Gołąbki

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2013-10-16
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Gołąbki
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Gołąbki

Składniki:

Przygotowanie:

1.Liście kapusty wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i zmniejszamy gaz, żeby woda była gorąca – ale już nie wrzała. W naszym przypadku mamy kapustę włoską, bo ma delikatniejsze liście, jednak zwykła kapusta biała również może być.

2.Liście powinny być zanurzone we wrzątku przez około 10 minut, następnie liście wyciągamy i zalewamy zimną wodą. Liście powinny być miękkie, łatwe do formowania – jednak niezbyt miękkie.

3.Wody w której wcześniej parzyły się liście nie wylewamy.

4.Ryżu po ugotowaniu będziemy mieli około 300 gram. Łączymy go z mielonym mięsem, łyżeczką pieprzu i łyżeczką soli. Najlepiej sprawdzać smak powstałej masy, aby doprawić idealnie do smaku.

5. Gdy masę mamy już wyrobioną i liście kapusty obgotowane czas zawijać gołąbki.

6.Liście kapusty przy głąbie mają dość twarde „żyłki” – nie trzeba ich odcinać całkowicie, a wystarczy owe żyłki lekko przyciąć, dzięki czemu nie są już tak twarde i nie tracimy dużych liści kapusty.

7. Jak już mamy powycinane „żyłki” z naszych liści, pozostaje zawijać gołębie.

8. Na środek liścia układamy łyżkę mięsa mielonego połączonego z ryżem i zawijamy zaczynając od boków, aby nic nam nie uciekło podczas gotowania.

9. Gołąbki staramy się zawinąć w miarę ciasno, uważając jednak żeby nie uszkodzić kapusty.

10. Przygotowujemy garnek do gotowania gołąbków lub brytfannę, w której będziemy zapiekać gołąbki w piekarniku.

11. Na dnie garnka układamy niewykorzystane liście kapusty – dzięki czemu nasze gołąbki nie będą przywierały do dna. Robimy to zarówno w przypadku gotowania i zapiekania. Starajmy się ułożyć gołąbki dość ciasno w garnku, aby się nie porozwijały.

12. Do jednego litra wody w której wcześniej gotowaliśmy gołąbki dodajemy kostkę rosołową lub warzywko i zalewamy gołąbki.

13. Gołąbki gotujemy około 30 minut lub zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Mięso powinno być dobrze ugotowane w środku.

14. Gdy nasze gołąbki się gotują zrobimy sos. Puszkę pomidorów łączymy ze śmietaną, pieprzem i kostką rosołową lub 1 łyżeczką warzywka. Całość podgrzewamy i najlepiej widelcem zgniatamy pomidory na mniejsze kawałki, nasz sos powinien wrzeć.

15. Gdy gołąbki się ugotują, a sos zawrze pozostaje mi życzyć wam smacznego i zaprosić do komentowania i korzystania z kolejnych przepisów :)

Ten i inne przepisy znajdziesz Pyszne Gołąbki

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem