Ciasto marchewkowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane, ciasta z masą , dodano: 2013-10-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto marchewkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto marchewkowe

Składniki:

Przygotowanie:

1. Jabłka (zostawiamy jedno w całości) obieramy ze skóry, wydrążamy środki i ścieramy na tarce o oczkach do warzyw.
2. Marchew podobnie jak jabłka obieramy i ścieramy.
3. Jedno jabłko które nam zostało obieramy i kroimy w plasterki około 3mm.
4. Jajka umyć pod ciepłą wodą i oddzielić białka od żółtek.
5. Białka z połową cukru ubijamy na sztywną pianę
5a. Zółtka z pozostałym cukrem ucieramy z dodatkiem masła..
6. Mąkę przesiewamy przez sito aby ją napowietrzyć wraz z proszkiem do pieczenia.
7. Mąkę dodajemy do masy z utartych żółtek,mąkę dodawajcie małymi porcjami. Na koniec dodajemy jabłka i marchew.
8. Do masy dodajemy wcześniej ubitą piane z białek, zróbcie to delikatnie drewnianą łyżką. Piana powinna byc równomiernie rozmieszana z całą masą.
9. Ciasto przelewany do foremki.
10. Na koniec wystarczy poukładać plasterki z jabłka i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut.Ciasto powinno mieć złoty kolor
11. Smacznego !

Przed pieczeniem możecie dodać różnego rodzaju dodatki jak orzechy, migdały itp.

Ten i wiele więcej przepisów dodajemy znajdziecie tutaj :)

Ciasto marchewkowe

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Korah, 2013-10-20 16:34:05
    Korah
    Ciekawy przepis, ja ostatnio robiłam marchewkowe pierwszy raz, ale nie z masłem, tylko z olejem, bo większość przepisów o tym mówi. Niestety to jakaś pomyłka, bardzo czuć olej w cieście nie tylko pod względem tłustości, ale i smaku, sam olej z nuta marchwii w tle. Następnym razem wypróbuję Twój przepis.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe