Sos chrzanowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2009-12-18
  • Sos chrzanowy

Składniki:

  • masło [1 łyżka]
  • śmietana [1 szklanka]
  • sok z cytryny [1 szklanka]
  • mąka [1 łyżka]
  • chrzan [1 szt.] (korzeń lub mały słoiczek tartego chrzanu)
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • włoszczyzna [1 szklanka] (wywar z włoszczyzny)
  • sól
  • cukier [1 szczypta]

Przygotowanie:

Masło rozcieramy z mąką.Dodajemy do wrzącego wywaru i gotujemy intensywnie mieszając.Następnie dodajemy starty chrzan,śmietane i żółtko.Przyprawiamy do smaku solą,cukrem i sokiem z cytryny.

Doskonale komponuje się z rybami jak i pieczeniami:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy

Komentarze

  • marissima, 2010-06-23 11:24:28
    marissima
    2
    bardzo dobry sosik

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)