Kukurydzianki

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2013-10-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kukurydzianki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kukurydzianki

Składniki:

  • czekolada mleczna [2 szt.] (może być również deserowa lub biała)
  • posypka cukrowa [0.5 op.]
  • płatki kukurydziane [2 szklanki] (można zastąpić ryżem preparowanym)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę plastikową wkładamy do garnka z gotującą się wodą, wrzucamy połamaną czekoladę, co chwilę mieszamy)

Zdejmujemy z ognia, do miski dodajemy płatki kukurydziane lub ryż preparowany - w zależności od gustu możemy dodać mniej lub więcej i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą);

Wykładamy do foremek na muffinki i przyozdabiamy posypką, kokosem, orzechami, cokolwiek mamy;. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki. Kukurydzianki (lub szyszki ryżowe) po godzinie chłodzenia są gotowe, ale można je spożyć w ciągu tygodnia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik krakowski

Komentarze

  • Jawa_82, 2013-10-25 19:32:36
    Jawa_82
    Pamiętam przepis na takie jeżyki z książki kulinarnej dla dzieci, z Puchatkiem. Tylko tam było z czekoladą, masłem i miodem - robiło się polewę, wrzucało płatki, a potem łyżką wykładało takie kulki na talerzyk czy do pucharków. Myślę, że wypróbuję kiedyś Twój przepis, bo lubię takie rzeczy.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe