ZUPA KREM: ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM

autor: , kategoria: zupy, zupy kremy , dodano: 2013-11-03
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! ZUPA KREM: ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! ZUPA KREM: ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! ZUPA KREM: ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! ZUPA KREM: ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM

Składniki:

  • boczek wędzony [0.5 kg]
  • pieczarki [20 dag]
  • cebula [2 szt.]
  • por [1 szt.] (mały)
  • czosnek [2 ząbki]
  • marchew [1 szt.] (duża)
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • papryka (przyprawa) (słodka i ostra)
  • curry
  • ocet
  • kostka rosołowa [3 szt.] (warzywna)

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać 3 litry wody, wrzucić pokrojonego w kostkę pora i zagotować. Gdy się zagotuje dodać 3 rosołki warzywne. Na patelnię wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i w kostkę cebulę, przesmażyć, po kilku minutach dodać pokrojone w kostkę: ziemniaki i marchewkę. Dodać przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka curry i 1 łyżeczka pieprzu. Smażyć wszystko aż do zrumienienia. Zawartość patelni wrzucić do wcześniej przygotowanego wywaru i wszystko razem gotować na małym ogniu ok. 30 minut, do miękkosci. Potem wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. W międzyczasie na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub małe plasterki boczek i podsmażyć na chrupko. Potem wrzucić boczek (z jak najmniejszą ilościa wytopionego tłuszczu) do garnka z zupą i dodać dużą garść posiekanego koperku, łyżkę soli, łyżkę octu i łyżeczkę cukru.

Naprawdę pycha na chłodne dni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem