Tiramisu - prosty i sprawdzony przepis

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia włoska , dodano: 2013-11-06
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Tiramisu - prosty i sprawdzony przepis
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Tiramisu - prosty i sprawdzony przepis

Składniki:

Przygotowanie:

1. Parzymy kawę i odstawiamy do ostudzenia (wybrałam kapsułkę espresso intenso, ale zamiast w małej filiżance zrobiłam ją w kubku)
2. Jajka dokładnie myjemy, parzymy gorącą wodą i oddzielamy żółtka od białek.
3. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
4.Do żółtek z cukrem dodajemy mascarpone.
5.Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę.
6.Łączymy z sobą żółtka z cukrem pudrem i mascarpone oraz pianę z białek z cukrem, delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Biszkopty moczymy w kawie (lub kawie z dodatkiem amaretto jeśli lubimy) a następnie układamy je na dnie naczynia.
8. Na biszkopty nakładamy warstwę kremu i całość posypujemy kakao. Następnie układamy kolejną warstwę – biszkopty nasączone kawą, masa i kakao. Całość wkładamy na noc do lodówki.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • , 2013-11-07 12:46:08
    1
    Znam ten przepis. Faktycznie jest świetny.
    Ja do masy lubię jeszcze dodać odrobinę amaretto (lub aromatu migdałowego) a do kawy troszkę wódki
  • scrabble1, 2013-11-07 21:12:40
    scrabble1
    0
    Ja też już robiłam, pycha

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe