Świąteczne pierniczki

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2013-11-11
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki

Składniki:

Przygotowanie:

Poniższy przepis mogę z całą pewnością nazwać autorskim. Doskonaliłam go zresztą ponad piętnaście lat.

Zaczniemy od składników:
- 0,5 kg miodu wielokwiatowego (jak dla mnie najlepszy jest taki z palcem z Auchana)
- 0,6 kg margaryny (nie szalejcie z markami, weźcie najtańszą)
- 2x przyprawa do piernika (taka bez mąki, cukru czy kakao w składzie)
- po łyżeczce cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
- 4 łyżki kakao (dobrego, ciemnego kakao)
Powyższe składniki pakujemy do garnka i podgrzewamy, ale – i tu UWAGA! – nie dopuszczając by się zagotowały. Niech się rozpuszczają na małym ogniu.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy. Następnie dodajemy do tego rozpuszczoną, ale lekko przestudzoną masę, tak aby można było bez poparzenia się, wyrabiać ciasto. Dodajemy jaja i cukier.
Tutaj moja uwaga. Nie męczę ciasta zbyt długo wyrabiając go, Tylko tyle, żebym składniki się połączyły. Potem biorę porcjami i wtedy wyrabiam.
Wałkuję na około 0,5 cm i wycinam pierniczki. W razie potrzeby podsypuję mąką.
Piekarnik. Temperatura około 180 stopni, nagrzewanie góra/dół. Blachę lekko przecieram tłuszczem (tylko za pierwszym razem, potem już nie, bo straciłyby kształt), kładę na niej pierniczki i wstawiam do piekarnika na około 8 minut. Potem dorzucam jeszcze minutę na termoobiegu. Oczywiście same musicie wyczuć własny piekarnik, bo wiadomo, że bywa różnie.

Pierniczki po ostudzeniu najlepiej zapakować do blaszanych puszek. Na powietrzu twardnieją. Te z pudeł, będą miękkie jeszcze bardzo, bardzo długo. Znany rekord to prawie rok :-)

Z ciasta wychodzi około 3 kg pierniczków. Nie wiem dokładnie, bo nigdy nie udało mi się ich zważyć. Mogę za to śmiało powiedzieć, że przez te wszystkie lata to chyba upiekłam ich już z pół tony…

I gwarantuję, że smakują o niebo lepiej niż wyglądają :-)))

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem